Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Czy panele w kuchni to dobry pomysł?

Porady

Czy panele w kuchni to dobry pomysł?

Ulubione0

Pomimo tego, że w innych pomieszczeniach panele cieszą się dużą popularnością, to jednak w pomieszczeniach kuchennych większość osób decyduje się na płytki. Choć wybór paneli podłogowych jest spory, pomimo szerokiej gamy kolorów i możliwości stworzenia nowoczesnej aranżacji boimy się zdecydować na panele w kuchni. Dlaczego? Wciąż korzystamy z innowacyjnych rozwiązań jakie daje nam technika, a przeraża nas myśl o panelach w kuchni. Tymczasem podłogi laminowane mają coraz lepsze właściwości. Są bardziej odporne i trwałe na uszkodzenia. W kuchni materiały narażone są na różne czynniki, które mają wpływ na ich trwałość, dlatego podłoga w tym pomieszczeniu musi być odporna na zabrudzenia, wyższą wilgotność, zmiany temperatury i częstą eksploatację. Jakie panele nadają się do kuchni?

Szeroki wybór wzorów i kolorów
Panele laminowane dostępne są w wielu wzorach i kolorach, dzięki czemu możemy łatwo dopasować je do kuchennego wnętrza. Największym powodzeniem cieszą się panele, które imitują inne materiały. Przykładem może być kamień, drewno czy nawet płytki ceramiczne. Montaż panel jest bardzo prosty, dlatego każdy powinien sobie z tym poradzić.



Panele w kuchni – dlaczego warto?
Pomimo wielu obaw i przekonań, panele w kuchni sprawdzają się bardzo dobrze. Panele przeznaczone do kuchni wyróżniają się większą odpornością i trwałością. Nie straszne im są skoki temperatur, podwyższona wilgotność czy duża eksploatacja.
Oczywiste jest, że kuchnia nie należy do łatwych w utrzymaniu pomieszczeń. Mamy tutaj do czynienia ze zmianą temperatur, wysoką wilgotnością i zabrudzeniami. Decydując się na panele laminowane, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii, dzięki którym taka podłoga posłuży nam dłużej.



1. Ścieralność paneli
Ścieralność paneli jest to cecha, która bezpośrednio przekłada się na ich trwałość. Wyższa klasa ścieralności świadczy o większej odporności górnej warstwy. Za najwyższą klasę uważa się AC5, jednak na kuchenne warunki będzie zadowalająca także klasa AC4.



2. Rdzeń paneli
Panele idealne do kuchni powinny posiadać rdzeń, który wykonany został z płyty MDF, która wcześniej została specjalnie zaimpregnowana. Okazuje się, że ta środkowa warstwa paneli odpowiedzialna jest za podwyższoną odporność na wodę, co jest niezwykle ważne, zwłaszcza w kuchni.



3. Klasa użyteczności
Klasa ta informuje nas o przeznaczeniu paneli. Są to cyfry składające się z dwóch liczb. Pierwsza to pomieszczenie, do którego przeznaczone są panele, a druga informuje nas o intensywności użytkowania podłogi. Panele do kuchni mogą być oznaczone Kl.32/AC5. Panele przeznaczone do kuchni wyróżniają się większą trwałością i odpornością. Są odporne na kontakt z wodą czy różnymi temperaturami. Są one dostosowane do kuchennych warunków.
Panele są dobrym, choć wciąż mało popularnym pomysłem na aranżację kuchennej podłogi. Wiele osób obawia się, czy wytrzymają i czy wystarczająco długo nam posłużą, jednak są one przystosowane do cięższych warunków, a także łatwe do czyszczenia, dlatego nawet jeśli coś spadnie czy się rozbije, jesteśmy w stanie szybko pozbyć się plam i brudu.

Zobacz również

Dbanie o zmywarkę – jak się powinno to robić?

Dbanie o zmywarkę – jak się powinno to robić?

Skoro sama czyści, to jest czysta? Wszyscy wiemy, że głównym zadaniem zmywarki jest mycie...

Innowacje w piekarniku. Zobacz, jak możesz ułatwić sobie przyrządzanie dań

Innowacje w piekarniku. Zobacz, jak możesz...

Więcej niż standard W zasadzie większość piekarników, jakie znajdują się obecnie na...
Komentarze (1)
1
Gość
Wojciech
2018-02-05 10:15:19

Bardzo przydatny artykuł- przyjemnie się go czyta. Pozdrawiam.

Twój komentarz
Ocena