Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Elektryczny czy gazowy? Który piekarnik jest...

Porady

Elektryczny czy gazowy? Który piekarnik jest lepszy?

Ulubione3

Czy ktoś z Was kiedyś zastanawiał się który rodzaj piekarnika jest lepszy? Jeszcze kilkanaście lat temu królowały piekarniki na gaz, dziś już pomału odchodzą w zapomnienie... Coraz częściej w polskich domach spotykamy piekarniki elektryczne. Dlaczego? Piekarnik elektryczny przede wszystkim działa szybciej, więc pewnie dlatego zdążył on już podbić serca większości pań domu.

Opinia ekspertów
Wielu ekspertów twierdzi, że poszczególne piekarniki sprawdzą się lepiej w innych czynnościach. I tak na przykład piekarnik elektryczny świetnie poradzi sobie z pieczeniem dań oraz podgrzewaniem potraw, natomiast gazowa wersja urządzenia lepiej upiecze ciasta, które są wrażliwsze na zmiany temperatury.


Piekarnik elektryczny pod lupą
Piekarniki elektryczne cieszą się aktualnie ogromną popularnością. Wszystko przez wysoki komfort podczas ich używania, a także ze względu na liczne dodatkowe funkcje, które zwiększają atrakcyjność urządzenia. Piekarniki elektryczne, podobnie jak inne urządzenia dostępne są w wersji wolnostojącej, bądź w wersji pod zabudowę.


Zalety piekarników elektrycznych
Ogromną zaletą korzystania z piekarników elektrycznych jest wygoda i komfort podczas ich używania. Teraz już praktycznie każdy model wyposażony jest w termoobieg, który sprawia, że pieczenie odbywa się szybciej. Elektryczne modele piekarników posiadają liczne przydatne funkcje – jak na przykład funkcję utrzymywania stałej temperatury, funkcja samooczyszczenia czy opcja termosondy.


Wady piekarników elektrycznych
Największą wadą urządzenia jest jego wysoka cena oraz koszty eksploatacji. Jak sama nazwa wskazuje, piekarnik elektryczny pobiera spore ilości prądu, jednak można sprytnie zmniejszyć swoje rachunki wybierając model energooszczędny.


Piekarnik gazowy pod lupą
Piekarniki gazowe to modele, które są zasilane gazem z butli lub gazem ziemnym. W ciągu ostatnich kilku lat straciły nieco na popularności – przez modele elektryczne, jednak wciąż mają szerokie grono zwolenników.


Zalety piekarników gazowych
Piekarniki gazowe są znacznie tańsze – zarówno jeżeli chodzi o koszt urządzenia, jak i eksploatację. Dodatkowo, w razie jakichkolwiek usterek, serwis tego typu piekarników jest znacznie tańszy.


Wady piekarników gazowych
Jeżeli chodzi o wady piekarników gazowych to jest ich troszkę więcej, niż w przypadku elektrycznych modeli. Tutaj jakakolwiek nieszczelność przewodów może być przyczyną utleniania się gazu. Dodatkowo, grzałka umieszczona jest tylko pod spodem urządzenia, co może być przyczyną nierównomiernego upieczenia potraw czy ciast. Piekarniki gazowe nie posiadają dodatkowych funkcji, między innymi też funkcji samooczyszczenia, dlatego ze wszystkimi zanieczyszczeniami musimy sobie radzić samodzielnie.

 

Zobacz również

IF Design Award dla piekarników z linii Frames by Franke

IF Design Award dla piekarników z linii Frames by...

Modele piekarników FS 913 P, FS 913 M oraz FS 982 M stanowią połączenie bezkompromisowej formy z...

Kuchnia w wersji kompakt – idealna dla singla

Kuchnia w wersji kompakt – idealna dla singla

Mała przestrzeń wymaga dopracowania Niewielkie mieszkanie wymaga więcej uwagi, niż większe...
Komentarze (1)
1
Gość
marry
2018-01-22 08:47:51

Teraz mam piekarnik elektryczny, wcześniej miałam gazowy - w obu przypadkach ciasta, czy inne pieczone potrawy wychodziły - były smaczne i dobrze upieczone ;).

Twój komentarz
Ocena