Elektryczny czy gazowy? Który piekarnik jest lepszy?
Czy ktoś z Was kiedyś zastanawiał się który rodzaj piekarnika jest lepszy? Jeszcze kilkanaście lat temu królowały piekarniki na gaz, dziś już pomału odchodzą w zapomnienie... Coraz częściej w polskich domach spotykamy piekarniki elektryczne. Dlaczego? Piekarnik elektryczny przede wszystkim działa szybciej, więc pewnie dlatego zdążył on już podbić serca większości pań domu.
Opinia ekspertów
Wielu ekspertów twierdzi, że poszczególne piekarniki sprawdzą się lepiej w innych czynnościach. I tak na przykład piekarnik elektryczny świetnie poradzi sobie z pieczeniem dań oraz podgrzewaniem potraw, natomiast gazowa wersja urządzenia lepiej upiecze ciasta, które są wrażliwsze na zmiany temperatury.
Piekarnik elektryczny pod lupą
Piekarniki elektryczne cieszą się aktualnie ogromną popularnością. Wszystko przez wysoki komfort podczas ich używania, a także ze względu na liczne dodatkowe funkcje, które zwiększają atrakcyjność urządzenia. Piekarniki elektryczne, podobnie jak inne urządzenia dostępne są w wersji wolnostojącej, bądź w wersji pod zabudowę.
Zalety piekarników elektrycznych
Ogromną zaletą korzystania z piekarników elektrycznych jest wygoda i komfort podczas ich używania. Teraz już praktycznie każdy model wyposażony jest w termoobieg, który sprawia, że pieczenie odbywa się szybciej. Elektryczne modele piekarników posiadają liczne przydatne funkcje – jak na przykład funkcję utrzymywania stałej temperatury, funkcja samooczyszczenia czy opcja termosondy.
Wady piekarników elektrycznych
Największą wadą urządzenia jest jego wysoka cena oraz koszty eksploatacji. Jak sama nazwa wskazuje, piekarnik elektryczny pobiera spore ilości prądu, jednak można sprytnie zmniejszyć swoje rachunki wybierając model energooszczędny.
Piekarnik gazowy pod lupą
Piekarniki gazowe to modele, które są zasilane gazem z butli lub gazem ziemnym. W ciągu ostatnich kilku lat straciły nieco na popularności – przez modele elektryczne, jednak wciąż mają szerokie grono zwolenników.
Zalety piekarników gazowych
Piekarniki gazowe są znacznie tańsze – zarówno jeżeli chodzi o koszt urządzenia, jak i eksploatację. Dodatkowo, w razie jakichkolwiek usterek, serwis tego typu piekarników jest znacznie tańszy.
Wady piekarników gazowych
Jeżeli chodzi o wady piekarników gazowych to jest ich troszkę więcej, niż w przypadku elektrycznych modeli. Tutaj jakakolwiek nieszczelność przewodów może być przyczyną utleniania się gazu. Dodatkowo, grzałka umieszczona jest tylko pod spodem urządzenia, co może być przyczyną nierównomiernego upieczenia potraw czy ciast. Piekarniki gazowe nie posiadają dodatkowych funkcji, między innymi też funkcji samooczyszczenia, dlatego ze wszystkimi zanieczyszczeniami musimy sobie radzić samodzielnie.
Teraz mam piekarnik elektryczny, wcześniej miałam gazowy - w obu przypadkach ciasta, czy inne pieczone potrawy wychodziły - były smaczne i dobrze upieczone ;).
Ciekawe informacje w artykule. Prosto i jasno przedstawione plusy i minusy!
Czytając artykuł nasunęło mi się pytanie. Czy piekarniki elektryczne dobrze wypiekają ciasta i potrawy? I czy przyrządzone potrawy mają tak dobry smak jak przygotowane w piekarniku gazowym?
Mając w swoim życiu piekarnik elektryczny i gazowy zauważyłam, że ten pierwszy jest lepszy do ciast, a ten drugi do mięs!