Emaliowana, szklana czy ze stali nierdzewnej – jaką płytę gazową wybrać?
Choć wolnostojące kuchnie gazowe powoli odchodzą do lamusa, płyty gazowe w dalszym ciągu są chętnie wybierane przez użytkowników. Wiele osób uważa, że potrawy przygotowywane na gazie są zdrowsze i smaczniejsze niż te przyrządzane na płytach indukcyjnych lub ceramicznych. Płyty gazowe różnią się rozmiarami, ilością palników, a przede wszystkim materiałem, z jakiego zostały wykonane. Na rynku dostępne są płyty emaliowane, szklane i wykonane ze stali nierdzewnej. Jaki model najlepiej sprawdzi się w kuchni?
Płyty gazowe emaliowane
Najpopularniejsze i równocześnie najtańsze, są płyty gazowe emaliowane. Zazwyczaj emalia występuje w kolorze białym, choć w sklepach można spotkać także inne kolory, np. kremowy lub beżowy. Tego typy płyty są łatwe do utrzymania w czystości i nie sprawiają problemów w trakcie codziennego użytkowania. Należy jednak uważać, żeby nie uderzyć płyty, ponieważ emalia często odpryskuje, co znacznie pogarsza estetykę urządzenia. Płyty gazowe emaliowane sprawdzą się w tradycyjnych wnętrzach kuchennych lub w kuchniach urządzonych w stylu retro.
Płyty gazowe ze stali nierdzewnej
Drugim rodzajem płyt gazowych są modele wykonane ze stali nierdzewnej. Są one chętnie wybierane przez użytkowników, głównie ze względu na niesamowite właściwości stali nierdzewnej. Jest ona odporna na korozję i wysokie temperatury, nie wchodzi w reakcje z innymi środkami chemicznymi i wykazuje dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Oprócz tego, stalowy kolor pasuje do większości urządzeń AGD, a lśniący połysk sprawdzi się w każdym wnętrzu kuchennym. Płyty gazowe ze stali nierdzewnej mają podobną konstrukcję do płyt emaliowanych, jednak ich cena jest dużo wyższa.
Płyty gazowe szklane
Zdecydowanie najbardziej efektownie prezentują się płyty gazowe szklane, ponieważ posiadają palniki ukryte pod taflą gładkiego szkła. Taka budowa sprawia, że z wyglądu przypominają płyty elektryczne, dzięki czemu doskonale będą pasować do nowoczesnych wnętrz kuchennych. Szklane płyty gazowe produkowane są z hartowanego szkła, zazwyczaj w kolorze czarnym. W sklepach można jednak spotkać modele wykonane ze szkła w kolorze białym, srebrnym lub grafitowym. Dzięki gładkiej powierzchni, takie płyty są stosunkowo łatwe do utrzymania w czystości - często nie wymagają nawet stosowania detergentów. Należy jednak pamiętać, że na czarnym szkle mocno odznaczają się wszystkie smugi i zacieki.
Artykuł poleciła mi siostra. Dowiedziałam się wiele różnych, a przede wszystkim nowych rzeczy. Rodzice są na etapie remontu kuchni więc już wiem jak im doradzić.
Ja mam gazową, teściowa ma emaliowaną, a siostra ma szklaną. Każda z nas jest zadowolona i widzi plusy i minusy.
Zdecydowanie płyta gazowa szklana. Bardzo ładnie wygląda w kuchni, nie ma problemu z czyszczeniem, ale trzeba robić je systematycznie.