Kupujemy mikrofalę, czyli jak podgrzać szybko i skutecznie
Kuchenka mikrofalowa umożliwia nam szybkie podgrzanie żywności. Z pewnością należy ona do najczęściej używanych urządzeń AGD w naszych domach. Podwyższają komfort życia, pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i energii. Dziś podpowiemy Wam czym kierować się podczas wyboru tego przydatnego sprzętu.
Pod zabudowę lub wolnostojące
Do wyboru mamy dwa rodzaje kuchenek mikrofalowych – tradycyjne wolnostojące modele oraz kuchenki do zabudowy. To, jaki model wybierzemy powinno być uzależnione od stylistyki naszej kuchni i osobistych preferencji. Jeżeli już zdecydujemy, jaki typ kuchenki mikrofalowej chcemy, przechodzimy do bardziej kolejnych istotnych kwestii.
Rozmiar i pojemność – kwestia najważniejsza
Po pierwsze musimy wybrać rozmiar i pojemność kuchenki mikrofalowej. Tutaj należy zastanowić się dla ilu osób gotujemy i jak liczna rodzina będzie korzystać z urządzenia. Dodatkowo, warto wziąć pod uwagę ilość miejsca jaką możemy przeznaczyć na nasz nowy sprzęt. Precyzując nasze wymagania ułatwimy sobie zadanie – bez problemy bowiem określimy pożądaną wielkość urządzenia. Na rynku znajdują się modele o różnych pojemnościach. Znajdziemy zarówno małe modele – mieszczące 15 l, jak również bardzo duże – 40 l. Warto zastanowić się też do czego będziemy używać kuchenki. Jeżeli tylko do podgrzewania potraw to spokojnie wystarczy nam mniejszy model. Jeżeli chcemy również chcemy grillować w niej kurczaka, lepiej zdecydować się na kuchenkę większych rozmiarów. Korzystanie z urządzenia ma być przyjemnością.
Im większa moc, tym lepiej
Jeżeli już wybierzemy rozmiar naszej nowej mikrofalówki kolejną ważną kwestią jest jej moc. Im wyższa moc, tym szybsze i lepsze podgrzanie (lub przyrządzenie) potrawy. Krótszy czas pracy wiąże się z mniejszym zużyciem energii, dzięki czemu oszczędzamy! Dostępne modele, które możemy spotkać na rynku różnią się między sobą mocą. Możemy spotkać modele, których moc wynosi od 700 do 1000 W.
Wykończenie
Warto również zwrócić uwagę na jakość wykończenia kuchenki mikrofalowej. Na rynku możemy spotkać trzy rodzaje mikrofal – emaliowane, ze stali nierdzewnej i ceramiczne. Emaliowane są najtańsze. Są łatwe do czyszczenia co jest niezaprzeczalną zaletą. Niestety emaliowane wnętrza są podatne na zarysowania, co może przyspieszyć proces rdzewienia. Mikrofale ze stali nierdzewnej są odporne na zarysowania i są bardziej trwałe. Niestety są również trudniejsze w czyszczeniu, przez co ciężko je utrzymać w czystości. Ostatnią grupą, są kuchenki mikrofalowe ceramiczne. Jest to najdroższe rozwiązanie dostępne na rynku. Łączą one w sobie cechy dwóch wcześniej opisanych typów. Są odporne na wszelkie zarysowania i dodatkowo łatwo się je czyści.
Zawsze się przyda
Przed zakupem mikrofali warto sprecyzować nasze wymagania co do tego urządzenia. Istotne jest to, ile osób będzie z niej korzystać i do czego będziemy jej używać. Warto wybrać większą moc, dzięki czemu potrawy będą przyrządzone o wiele szybciej.