Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Low frost vs no frost – czym się różnią i...

Porady


Low frost vs no frost – czym się różnią i jaką lodówkę wybrać?

Wybierając lodówkę, możemy spotkać się z różnymi technologiami chłodzenia. Sposób użytkowania chłodziarko-zamrażarki będzie zależał od tego, na którą z nich się zdecydujemy i czy konieczne będzie jej rozmrażanie. Dowiedz się, jak działają poszczególne systemy, poznaj wady i zalety wszystkich rozwiązań i wybierz to, które najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Na zdjęciu: Studio Vigo

Lodówka noFrost – jak działa?

 

System No Frost to technologia, która ma za zadanie zapobieganiu gromadzenia się wilgoci w zamrażarce, a co za tym idzie, wyeliminowanie zjawiska powstawania lodu, a nawet szronu. Oznacza to, że lodówki noFrost nie trzeba rozmrażać. Zastosowane w tego rodzaju urządzeniach chłodzenie statyczno-wentylatorowe opiera się na działaniu silnika z parownikiem, oczyszczacza powietrza oraz wentylatora. Układ ten zapewnia efektywną cyrkulację powietrza i, w razie potrzeby, umożliwia skuteczne odprowadzanie wilgoci na zewnątrz. W chłodziarko-zamrażarce system no Frost, w zależności od modelu, może znajdować się w jednej z komór lub w obydwóch (taka technologia bywa określana mianem Full No Frost). Brak szronu w zamrażalniku pozytywnie wpływa na pracę lodówki, ale też jest pożądany dla zachowania dobrego smaku przechowywanych w niej mrożonek.

 

Low Frost – co to znaczy?

 

Lodówki low frost, podobnie jak chłodziarki no frost, także wyposażane są w specjalne wentylatory, których zadaniem jest osuszanie powietrza obecnego w urządzeniu. Działają one jednak mniej wydajniej, przez co możemy tu mówić raczej o spowalnianiu odkładania się szronu i lodu, niż o jego całkowitej eliminacji. Rozmrażanie tego rodzaju lodówek jest niezbędne, chociaż obywać może się znacznie rzadziej, niż w przypadku tradycyjnych chłodziarek statycznych. Obecność szronu sprawia, że lodówka pobiera więcej energii i intensywniej pracuje dla zachowania odpowiednio niskiej temperatury w komorach chłodzenia i mrożenia, co w konsekwencji może przyczynić się do szybszego zużywania się jej części, a nawet do awarii. Dlatego w lodówkach low frost nie możemy w pełni zrezygnować z rozmrażania.

 

Less frost vs no frost – podobieństwa i różnice

 

No Frost, low frost, a może system chłodzenia statyczny? Wybór nie należy do najłatwiejszych, ale w jego dokonaniu może pomóc zestawienie różnic, które dzielą wszystkie te technologie.

 

Tabelka low frost vs no frost

 

No Frost – wady i zalety

 

Technologia no frost jest najbardziej rozpowszechniona i rozpoznawana przez większość konsumentów. Z reguły zbiera same pozytywne opinie. Nie jest jednak pozbawiona wad. Poznaj zalety i mankamenty lodówek bezszronowych.

 

Zalety lodówek No Frost:

  • oszczędność czasu i wysiłku – lodówki no frost nie wymagają rozmrażania,
  • dłuższa żywotność urządzenia – wnętrze lodówki nie jest oszronione, dzięki czemu urządzenie nie musi nadmiernie pracować, a jego części nie zużywają się tak szybko,
  • mniejsze zużycie energii elektrycznej – lodówki no frost to najczęściej urządzenia energooszczędne, które przez cały czas pobierają stałą ilość prądu,
  • lepsze warunki do przechowywania mrożonek – zamrożone produkty na dłużej pozostają świeże,
  • lepszy smak mrożonych produktów – zamrożone owoce, warzywa i inne produkty nie przymarzają do siebie nawzajem, po ich rozmrożeniu nie musimy się obawiać charakterystycznego posmaku, jaki powoduje szron,
  • pełna objętość zamrażarki do wykorzystania – nie da się ukryć, że zalegający w zamrażarce szron i lód zajmuje miejsce, jeżeli zaś go nie ma, do dyspozycji zawsze mamy całą komorę mrożenia.

Wady chłodziarek No Frost:

  • przesuszanie żywności – usuwanie wilgoci może prowadzić do szybszego wysychania żywności przechowywanej w chłodziarce. Producenci lodówek radzą sobie z tym na kilka sposobów. Jednym z nich są lodówki z podwójnym wentylatorem i oddzielnym obiegiem powietrza dla komory chłodzenia i mrożenia. Innym są specjalne szuflady do przechowywania mięs i warzyw, w których panuje odpowiedni dla nich poziom wilgotności. My sami zaś możemy narażone na wysychanie produkty trzymać w plastikowych lub szklanych pojemnikach, by zatrzymać proces odparowywania z nich wody,
  • cena – za lodówkę z systemem no frost zapłacimy więcej, niż za model o podobnych parametrach z systemem low frost czy za urządzenie z chłodzeniem statycznym. Trzeba się jednak liczyć z tym, że szczególnie w przypadku tego ostatniego, dużo wyższe mogą okazać się opłaty za energię elektryczną.

 

 

Lodówka low frost – plusy i minusy

 

Swoje wady i zalety ma również technologia low frost. Jakie? Przekonajcie się sami.

 

Zalety chłodziarek low frost:

  • rzadsza konieczność rozmrażania zamrażarki – cyrkulacja powietrza zmniejsza ilość pary pochodzącej od przechowywanej żywności, dzięki czemu szron i lód powstają znacznie wolniej, niż w standardowej lodówce z chłodzeniem statycznym,
  • dobre warunki do przechowywania żywności – lodówki low frost działają na podobnych zasadach, co urządzenia no frost, tworząc tym samym lepsze warunki do przechowywania mrożonek w stosunku do tradycyjnej chłodziarko-zamrażarki,
  • brak problemu z przesuszoną żywnością – obniżenie poziomu pary wodnej obecnej w powietrzu nie oznacza całkowitego jej usunięcia, a zatem produkty nie będą wysychać zbyt szybko,
  • mniejszy pobór energii elektrycznej – w porównaniu z tradycyjną lodówką, urządzenie low frost w dłuższym okresie zużywać będzie mniej prądu.

 

Wady technologii low frost:

  • konieczność rozmrażania lodówki – chociaż rzadziej, rozmrażanie zamrażalnika nadal jest niezbędne
  • gromadzenie się szronu – pokrywa szronu wciąż będzie pojawiać się na ściankach i drzwiczkach urządzenia, ale też na produktach, co jest nie bez znaczenia dla ich smaku,
  • możliwość przymarzania do siebie produktów – ponieważ osuszanie powietrza następuje z mniejszą intensywnością, niż ma to miejsce w lodówkach no frost, żywność wciąż może do siebie przymarzać.

 

 

Czym różnią się lodówki no frost od low frost u poszczególnych producentów?

 

Lodówki Bosch – low frost vs no frost

 

Lodówka Bosch wykonana w systemie low frost redukuje powstawanie pokrywy lodowej nawet o połowę. Oznacza to rzadszą konieczność rozmrażania zamrażarki. Ciepło i wilgoć z zamrażarki odprowadzane są przez specjalny parownik na zewnątrz lodówki, co ogranicza gromadzenie się lodu. Sposób działania technologii low frost w chłodziarko-zamrażarkach Bosch zaprezentowany jest w tym filmie:

 

 

System No Frost natomiast, odprowadza ciepłe i wilgotne powietrze poza urządzenie, w pełni zapobiegając gromadzeniu się lodu i szronu, tak by jego rozmrażanie nie było konieczne.

 

 

Lodówki Beko

 

Marka Beko proponuje lodówki NeoFrost, w których wyeliminowano problem wysuszania żywności w chłodziarce poprzez dwa obiegi powietrza – osobny dla chłodziarki i zamrażarki. W komorze chłodzenia zainstalowano nadmuch, który równomiernie rozkłada schłodzone powietrze, a w wybranych modelach na tylnej ściance dodatkowo znajduje się tzw. Metal Wall, czyli arkusz stali nierdzewnej kumulujący zimno.

 

 

Lodówki Amica

 

W ofercie marki Amica znajdziemy lodówki FrostControl z unikalnym umiejscowieniem parownika, w których lód nie osadza się pomiędzy szufladami. W ten sposób czyszczenie i rozmrażanie lodówki staje się szybsze i łatwiejsze. Ponadto Amica oferuje również chłodziarko-zamrażarki noFrost oraz Total noFrost. Działanie systemu Total noFrost bazuje na stałej wymianie powietrza oraz ciągłej kontroli temperatury i wilgotności w komorze chłodzenia i mrożenia. Monitorowanie poziomu wilgotności dodatkowo pozwala ograniczyć do minimum ryzyko rozwoju bakterii i przedłużyć świeżość przechowywanych w lodówce produktów.

 

 

Lodówki Kernau

 

W lodówkach No Frost marki Kernau do komory mrożenia wdmuchiwane jest suche i chłodne powietrze przez wentylator, a następnie równomiernie rozprowadzane po całym jej wnętrzu. Zimne powietrze zapobiega wydzielaniu się wilgoci, eliminując problem powstawania szronu. Sposób cyrkulacji powietrza w lodówkach Kernau z systemem No Frost, możesz zobaczyć na poniższym schemacie.

 

 

Lodówki Siemens

 

W chłodziarko-zamrażarkach marki Siemens z technologią lowFrost parownik został „wyprowadzony” poza komorę mrożenia. Dzięki temu w zamrażarce pokrywa szronu powstaje dużo wolniej, a urządzenie może pracować wydajniej i być rzadziej rozmrażane.

 

Z kolei lodówki Siemens z systemem noFrost wyposażane są w specjalne czujniki, które na podstawie zebranych informacji, takich jak temperatura otoczenia czy częstotliwość otwierania drzwi, są w stanie precyzyjnie ustalić automatyczne cykle rozmrażania. Zapobiegają one gromadzeniu się szronu w komorze mrożenia.

 

 

Lodówki Samsung

 

W chłodziarkach Samsung technologia No Frost jest odpowiedzialna za stały obieg schłodzonego i suchego powietrza całej lodówce. Wilgoć odprowadzana jest do specjalnego pojemnika, z którego automatycznie zostaje odparowana. By zapobiegać przesuszaniu się produktów w komorze chłodzenia, w nowoczesnych urządzeniach No Frost Samsung stosuje także system Twin Cooling Plus pozwalający na niezależną pracę komór chłodzenia i mrożenia, która możliwa jest dzięki dwóm, osobnym wentylatorom i dwóm systemom chłodzenia. W ten sposób zachowywana jest właściwa temperatura i utrzymywany jest optymalny poziom wilgotności dla poszczególnych części lodówki i jednoczesne nie dochodzi do mieszania się zapachów.

 

 

Lodówki Gorenje

 

Oferta marki Gorenje obejmuje chłodziarko-zamrażarki z systemem NoFrost Plus, w których technologia ta zapobiega gromadzeniu się lodu i szronu, ale też utrzymuje optymalny dla przechowywanej w komorze chłodzenia żywności mikroklimat poprzez cyrkulację zjonizowanego powietrza. Zapobiegać ma to wysychaniu produktów i umożliwiać im zachowanie większej ilości witamin i minerałów.

 

 

Lodówki Whirlpool

 

Technologia Total No Frost stosowana w lodówkach Whirlpool ich użytkownikom pozwala zapomnieć o rozmrażaniu zamrażalnika. Równomierne chłodzenie komór zapewnione jest poprzez stałą cyrkulację powietrza. W niektórych modelach dodatkowo instalowany jest system MultiFlow, który równomiernie rozprowadza schłodzone powietrze, oraz specjalne szuflady z podkładkami do delikatnej żywności.

 

 

Low frost czy no frost?

 

Znasz już wszystkie wady i zalety lodówek z systemem no frost i low frost, a także rozwiązania stosowane przez największych producentów urządzeń AGD. Wybór technologii odpowiedniej dla Ciebie będzie więc zależeć od Twoich preferencji i budżetu, jaki możesz przeznaczyć na zakup lodówki. Najważniejsze, o czym należy pamiętać, to to że chłodziarko-zamrażarki z systemem no frost nie trzeba będzie nigdy rozmrażać, z kolei system low frost opóźnia tworzenie się pokrywy szronu, jednak nie eliminuje jej powstawania zupełnie. Dlatego taką lodówkę raz na jakiś czas trzeba będzie rozmrozić.

 

Jak wybrać lodówkę bezszronową?

 

Przed zakupem lodówki no frost i low frost warto bliżej przyjrzeć się niektóry z jej parametrów, by mieć pewność, że dany model wpisze się w Twoje potrzeby i spełni Twoje oczekiwania:

  • rodzaj technologii odszraniania – to od niej zależeć będzie to, czy lodówkę będziemy musieli rozmrażać i z jaką częstotliwością, dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, czy system został zastosowany w obydwu komorach, czy wyłącznie w jednej z nich,
  • systemy zapobiegające wysuszeniu żywności – tak, jak wspomnieliśmy, w nowoczesnych lodówkach dostępne są systemy, które pozwalają zachować suche powietrze wewnątrz zamrażarki oraz odpowiedni poziom wilgoci dla żywności przechowywanej w chłodziarce, ponadto oferują często specjalne szuflady na owoce, warzywa czy mięsa z regulowanym poziomem wilgotności,
  • pojemność – niekiedy urządzenia o tych samych rozmiarach mogą mieć różną pojemność poszczególnych komór. Koniecznie porównaj te wartości w wybranych modelach,
  • dodatkowe funkcje i akcesoria – zdarza się, że niepozorne gadżety czy funkcje mogą w dużym stopniu przyczynić się do komfortowego użytkowania lodówki. Przydatne mogą okazać się takie opcje, jak superchłodzenie czy supermrożenie albo tryb wakacyjny,
  • klasa energetyczna – im będzie wyższa, tym mniej prądu będzie pobierać urządzenie, co w przypadku lodówki pracującej 24 godziny, 7 dni w tygodniu ma dość istotny wpływ na wysokość rachunków, jakie przyjdzie nam zapłacić za energię elektryczną.

 

Regularne rozmrażanie lodówek – dlaczego jest ważne?

 

Systematyczne odmrażanie lodówek low frost i wyposażonych w statyczny system chłodzenia jest istotne z kilku powodów. Przede wszystkim umożliwia zachowanie odpowiednich warunków dla przechowywanych w lodówce produktów. Ponadto zmniejsza intensywność pracy urządzenia, a więc i obniża pobór energii, a także zapobiega awariom. Rozmrażając zamrażarkę pozbywamy się z niej nadmiernych ilości wilgoci, która niekorzystnie oddziałuje na nasze mrożonki: psuje ich smak i zmienia konsystencję, a do tego może stać się powodem rozwijającej się pleśni. Zbyt duże oszronienie w lodówce może mieć też swoje skutki w wyższych rachunkach za prąd. Dodatkowo im większa warstwa lodu zalegającego w zamrażarce, tym mniej miejsca pozostaje w niej na żywność.

 

Skąd się bierze wilgoć w lodówce?

 

Niewielka ilość wilgoci w lodówce to normalne zjawisko, którym nie powinniśmy się przejmować. Kropelki wody na wewnętrznych ściankach mogą pojawić się w wyniku różnicy temperatur oraz na skutek schładzania dopiero co umieszczonych w lodówce produktów. Obecna w komorze chłodzenia czy mrożenia para najczęściej pochodzi właśnie z żywności. Dlatego lodówki wyposażane są w odpływy, które odprowadzają nadmiar wilgoci do pojemnika znajdującego się z tyłu urządzenia. Zgromadzona w nich woda automatycznie odparowuje do otoczenia.

Niemniej jednak w lodówkach no frost wilgoć w postaci kropelek nie powinna pojawiać się na ściankach urządzenia czy na przechowywanych produktach. Może się tak jednak zdarzyć, kiedy do lodówki wstawimy ciepłą jeszcze żywność lub też jednocześnie umieścimy w chłodziarce duże jej ilości. Skraplanie może wystąpić również, kiedy lodówka jest przeładowana lub gdy poziom chłodzenia nie jest dostosowany do ilości przechowywanej żywności. Może wystąpić również wtedy, kiedy zapomnimy o zamknięciu drzwi chłodziarki.

Niepokojącym zjawiskiem jest natomiast woda znajdująca się pod lodówką. W takim wypadku może okazać się, że urządzenie uległo awarii. Kałuża wody w okolicach chłodziarki oznacza przeciekający pojemnik do skraplania lub też nieszczelność w innym elemencie układu. Może okazać się także, że nieszczelne są drzwi lodówki. W takim wypadku najczęściej konieczna będzie wymiana uszczelki. Drzwiczki warto naprawić jak najszybciej, ponieważ niedomknięta lodówka będzie pracować z dużą intensywnością, pobierając przy tym znaczne ilości energii elektrycznej, co z całą pewnością odbije się na rachunkach za prąd.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/co-to-jest-no-frost-czy-warto-1493.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/lodowka/tradycyjna-lodowka-kontra-nofrost-805.html

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Dbanie o zmywarkę – jak się powinno to robić?


Kiedyś zmywarka, była urządzeniem luksusowym i mało kto miał ją w swoim domu....

3 błędy w oświetleniu kuchennym


Oświetlenie w kuchni to bardzo istotna kwestia, mimo że zazwyczaj nieco...

Ekspres do kawy do biura


Ekspres to nie bez przyczyny podstawowe wyposażenie biura. Chwila na kawę daje...