Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy...

Porady


Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy ceramiczne? Które wybrać?

Większość osób to zwolennicy dań przygotowywanych w piekarniku. Za pomocą piekarnika możemy przygotować przepyszne potrawy, jednak nie byłoby to możliwe bez odpowiednich żaroodpornych naczyń. I tutaj rodzi się pytanie. Jakie naczynia wybrać? Lepiej zdecydować się na szklane czy ceramiczne modele? Jak wybrać i na co zwrócić uwagę?

Zasada XXI wieku: musi być ładnie

 

Nie da się ukryć, że żyjemy w czasach, kiedy wygląd ogrywa ogromną rolę. Mowa o wystroju wnętrz, akcesoriach i dodatkach. Faktem jest, że estetyka i wygląd rzeczy z pozoru tak mało istotnych jak choćby talerze mają wpływ na przyjemność, jaką korzystamy podczas spożywania posiłku. Wpływa to na nasz apetyt oraz lepsze samopoczucie. Gotowanie ma być przyjemnością, dlatego korzystanie z pięknych naczyń i dodatków jest bardzo istotne.

 

Naczynia żaroodporne – ładne i praktyczne

 

Ważny jest wygląd w przypadku naczyń i akcesoriów kuchennych, natomiast funkcjonalność również ma duże znaczenie. Naczynia do zapiekania z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. umożliwiają przygotowanie pysznych potraw prosto z piekarnika. Jakie naczynia żaroodporne muszą być? Przede wszystkim ważne jest, aby naczynia żaroodporne były odporne na wysokie temperatury. Dodatkowo muszą być jednocześnie praktyczne oraz wygodne w użytkowaniu. Powinniśmy unikać modeli, które mają liczne zakamarki czy żłobienia, ponieważ będą tam gromadzić się resztki jedzenia oraz tłuszcz.

 

Wygoda to podstawa – dlatego warto wybrać model, który ma dobrze wyprofilowane uchwyty. Z pewnością ułatwią nam one wkładanie oraz wyjmowanie gorącego naczynia z piekarnika. Nie powinno się kupować naczyń żaroodpornych, które posiadają plastikowe uchwyty – najprawdopodobniej stopią się podczas pierwszego kontaktu z wysoką temperaturą.

 

Naczynia żaroodporne ze szkła

 

Szklane naczynia żaroodporne są bardzo odporne na wysokie temperatury. Największą jakością wyróżniają się modele wykonane ze szkła hartowanego bezołowiowego. Okazuje się, że są one w stanie wytrzymać temperatury sięgające nawet 300 stopni Celsjusza. Szkło jest przezroczyste, a więc będziemy mogli na bieżąco kontrolować proces pieczenia potrawy. Tak naprawdę szklane naczynia żaroodporne mają nowoczesny wygląd i zawsze będą kojarzyć się z estetyką.

 

Naczynia żaroodporne z ceramiki

 

Jeśli zdecydujemy się na ceramiczne naczynie żaroodporne, to musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość porcelany. Tylko produkt najwyższej jakości będzie gwarancją długiego korzystania z naczynia bez uszkodzeń. Dobra porcelana będzie odporna zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, dzięki czemu będziemy mogli w takim naczyniu również mrozić nasze potrawy. Z takich naczyń możemy serwować dania bezpośrednio z naczynia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak kupować lodówkę? Porady dla konsumentów


Chłodziarka to podstawowy rodzaj sprzętu, jaki obowiązkowo musi znaleźć się w...

Kuchnia rośnie jak na drożdżach


Wielu z nas chciałoby mieć w kuchni wyspę, ale do tego potrzeba naprawdę dużej...

Co gdzie jak? Czyli czym oświetlić kuchnię


Oświetlenie w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę. Dzięki niemu możemy doświetlić...