Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy...

Porady

Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy ceramiczne? Które wybrać?

Ulubione0

Większość osób to zwolennicy dań przygotowywanych w piekarniku. Za pomocą piekarnika możemy przygotować przepyszne potrawy, jednak nie byłoby to możliwe bez odpowiednich żaroodpornych naczyń. I tutaj rodzi się pytanie. Jakie naczynia wybrać? Lepiej zdecydować się na szklane czy ceramiczne modele? Jak wybrać i na co zwrócić uwagę?

Zasada XXI wieku: musi być ładnie
Nie da się ukryć, że żyjemy w czasach, kiedy wygląd ogrywa ogromną rolę. Mowa o wystroju wnętrz, akcesoriach i dodatkach. Faktem jest, że estetyka i wygląd rzeczy z pozoru tak mało istotnych jak choćby talerze mają wpływ na przyjemność, jaką korzystamy podczas spożywania posiłku. Wpływa to na nasz apetyt oraz lepsze samopoczucie. Gotowanie ma być przyjemnością, dlatego korzystanie z pięknych naczyń i dodatków jest bardzo istotne.


Naczynia żaroodporne – ładne i praktyczne
Ważny jest wygląd w przypadku naczyń i akcesoriów kuchennych, natomiast funkcjonalność również ma duże znaczenie. Naczynia do zapiekania z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. umożliwiają przygotowanie pysznych potraw prosto z piekarnika. Jakie naczynia żaroodporne muszą być?


Przede wszystkim ważne jest, aby naczynia żaroodporne były odporne na wysokie temperatury. Dodatkowo muszą być jednocześnie praktyczne oraz wygodne w użytkowaniu. Powinniśmy unikać modeli, które mają liczne zakamarki czy żłobienia, ponieważ będą tam gromadzić się resztki jedzenia oraz tłuszcz.


Wygoda to podstawa – dlatego warto wybrać model, który ma dobrze wyprofilowane uchwyty. Z pewnością ułatwią nam one wkładanie oraz wyjmowanie gorącego naczynia z piekarnika. Nie powinno się kupować naczyń żaroodpornych, które posiadają plastikowe uchwyty – najprawdopodobniej stopią się podczas pierwszego kontaktu z wysoką temperaturą.


Naczynia żaroodporne ze szkła
Szklane naczynia żaroodporne są bardzo odporne na wysokie temperatury. Największą jakością wyróżniają się modele wykonane ze szkła hartowanego bezołowiowego. Okazuje się, że są one w stanie wytrzymać temperatury sięgające nawet 300 stopni Celsjusza. Szkło jest przezroczyste, a więc będziemy mogli na bieżąco kontrolować proces pieczenia potrawy. Tak naprawdę szklane naczynia żaroodporne mają nowoczesny wygląd i zawsze będą kojarzyć się z estetyką.


Naczynia żaroodporne z ceramiki
Jeśli zdecydujemy się na ceramiczne naczynie żaroodporne, to musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość porcelany. Tylko produkt najwyższej jakości będzie gwarancją długiego korzystania z naczynia bez uszkodzeń. Dobra porcelana będzie odporna zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, dzięki czemu będziemy mogli w takim naczyniu również mrozić nasze potrawy. Z takich naczyń możemy serwować dania bezpośrednio z naczynia.

Zobacz również

Moda na zdrowe frytki, jakie urządzenie ci się przyda?

Moda na zdrowe frytki, jakie urządzenie ci się...

Czy da się zrobić frytki bez tłuszczu? Zazwyczaj, frytki kojarzą nam się z głęboką patelnią...

Jak obchodzić się z blatem laminowanym?

Jak obchodzić się z blatem laminowanym?

Blat w kuchni nie ma lekko Nie da się ukryć, że blat jest najbardziej eksploatowanym elementem...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena