Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy...

Porady

Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy ceramiczne? Które wybrać?

Ulubione0

Większość osób to zwolennicy dań przygotowywanych w piekarniku. Za pomocą piekarnika możemy przygotować przepyszne potrawy, jednak nie byłoby to możliwe bez odpowiednich żaroodpornych naczyń. I tutaj rodzi się pytanie. Jakie naczynia wybrać? Lepiej zdecydować się na szklane czy ceramiczne modele? Jak wybrać i na co zwrócić uwagę?

Zasada XXI wieku: musi być ładnie
Nie da się ukryć, że żyjemy w czasach, kiedy wygląd ogrywa ogromną rolę. Mowa o wystroju wnętrz, akcesoriach i dodatkach. Faktem jest, że estetyka i wygląd rzeczy z pozoru tak mało istotnych jak choćby talerze mają wpływ na przyjemność, jaką korzystamy podczas spożywania posiłku. Wpływa to na nasz apetyt oraz lepsze samopoczucie. Gotowanie ma być przyjemnością, dlatego korzystanie z pięknych naczyń i dodatków jest bardzo istotne.


Naczynia żaroodporne – ładne i praktyczne
Ważny jest wygląd w przypadku naczyń i akcesoriów kuchennych, natomiast funkcjonalność również ma duże znaczenie. Naczynia do zapiekania z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. umożliwiają przygotowanie pysznych potraw prosto z piekarnika. Jakie naczynia żaroodporne muszą być?


Przede wszystkim ważne jest, aby naczynia żaroodporne były odporne na wysokie temperatury. Dodatkowo muszą być jednocześnie praktyczne oraz wygodne w użytkowaniu. Powinniśmy unikać modeli, które mają liczne zakamarki czy żłobienia, ponieważ będą tam gromadzić się resztki jedzenia oraz tłuszcz.


Wygoda to podstawa – dlatego warto wybrać model, który ma dobrze wyprofilowane uchwyty. Z pewnością ułatwią nam one wkładanie oraz wyjmowanie gorącego naczynia z piekarnika. Nie powinno się kupować naczyń żaroodpornych, które posiadają plastikowe uchwyty – najprawdopodobniej stopią się podczas pierwszego kontaktu z wysoką temperaturą.


Naczynia żaroodporne ze szkła
Szklane naczynia żaroodporne są bardzo odporne na wysokie temperatury. Największą jakością wyróżniają się modele wykonane ze szkła hartowanego bezołowiowego. Okazuje się, że są one w stanie wytrzymać temperatury sięgające nawet 300 stopni Celsjusza. Szkło jest przezroczyste, a więc będziemy mogli na bieżąco kontrolować proces pieczenia potrawy. Tak naprawdę szklane naczynia żaroodporne mają nowoczesny wygląd i zawsze będą kojarzyć się z estetyką.


Naczynia żaroodporne z ceramiki
Jeśli zdecydujemy się na ceramiczne naczynie żaroodporne, to musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość porcelany. Tylko produkt najwyższej jakości będzie gwarancją długiego korzystania z naczynia bez uszkodzeń. Dobra porcelana będzie odporna zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, dzięki czemu będziemy mogli w takim naczyniu również mrozić nasze potrawy. Z takich naczyń możemy serwować dania bezpośrednio z naczynia.

Zobacz również

Mikser planetarny – mikser, który skradnie Twoje serce

Mikser planetarny – mikser, który skradnie...

Czym jest mikser planetarny? Mikser planetarny to nowoczesny robot kuchenny z misą. Jego...

Wybieramy mikrofalówkę – pod zabudowę czy wolnostojące?

Wybieramy mikrofalówkę – pod zabudowę czy...

Tradycyjna mikrofalówka Jeżeli posiadamy tradycyjną kuchenkę mikrofalową możemy ją...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena