Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy...

Porady


Najlepsze naczynia do pieczenia – szklane czy ceramiczne? Które wybrać?

Większość osób to zwolennicy dań przygotowywanych w piekarniku. Za pomocą piekarnika możemy przygotować przepyszne potrawy, jednak nie byłoby to możliwe bez odpowiednich żaroodpornych naczyń. I tutaj rodzi się pytanie. Jakie naczynia wybrać? Lepiej zdecydować się na szklane czy ceramiczne modele? Jak wybrać i na co zwrócić uwagę?

Zasada XXI wieku: musi być ładnie

 

Nie da się ukryć, że żyjemy w czasach, kiedy wygląd ogrywa ogromną rolę. Mowa o wystroju wnętrz, akcesoriach i dodatkach. Faktem jest, że estetyka i wygląd rzeczy z pozoru tak mało istotnych jak choćby talerze mają wpływ na przyjemność, jaką korzystamy podczas spożywania posiłku. Wpływa to na nasz apetyt oraz lepsze samopoczucie. Gotowanie ma być przyjemnością, dlatego korzystanie z pięknych naczyń i dodatków jest bardzo istotne.

 

Naczynia żaroodporne – ładne i praktyczne

 

Ważny jest wygląd w przypadku naczyń i akcesoriów kuchennych, natomiast funkcjonalność również ma duże znaczenie. Naczynia do zapiekania z pewnością przydadzą się w każdej kuchni. umożliwiają przygotowanie pysznych potraw prosto z piekarnika. Jakie naczynia żaroodporne muszą być? Przede wszystkim ważne jest, aby naczynia żaroodporne były odporne na wysokie temperatury. Dodatkowo muszą być jednocześnie praktyczne oraz wygodne w użytkowaniu. Powinniśmy unikać modeli, które mają liczne zakamarki czy żłobienia, ponieważ będą tam gromadzić się resztki jedzenia oraz tłuszcz.

 

Wygoda to podstawa – dlatego warto wybrać model, który ma dobrze wyprofilowane uchwyty. Z pewnością ułatwią nam one wkładanie oraz wyjmowanie gorącego naczynia z piekarnika. Nie powinno się kupować naczyń żaroodpornych, które posiadają plastikowe uchwyty – najprawdopodobniej stopią się podczas pierwszego kontaktu z wysoką temperaturą.

 

Naczynia żaroodporne ze szkła

 

Szklane naczynia żaroodporne są bardzo odporne na wysokie temperatury. Największą jakością wyróżniają się modele wykonane ze szkła hartowanego bezołowiowego. Okazuje się, że są one w stanie wytrzymać temperatury sięgające nawet 300 stopni Celsjusza. Szkło jest przezroczyste, a więc będziemy mogli na bieżąco kontrolować proces pieczenia potrawy. Tak naprawdę szklane naczynia żaroodporne mają nowoczesny wygląd i zawsze będą kojarzyć się z estetyką.

 

Naczynia żaroodporne z ceramiki

 

Jeśli zdecydujemy się na ceramiczne naczynie żaroodporne, to musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość porcelany. Tylko produkt najwyższej jakości będzie gwarancją długiego korzystania z naczynia bez uszkodzeń. Dobra porcelana będzie odporna zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury, dzięki czemu będziemy mogli w takim naczyniu również mrozić nasze potrawy. Z takich naczyń możemy serwować dania bezpośrednio z naczynia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Sokowirówka - jaka moc dla kogo?


Sokowirówka pozwala Ci cieszyć się wyśmienitym smakiem domowych soków...

Czym usunąć przebarwienia na zlewie granitowym?


Urządzając swoją kuchnię stajemy przed wyzwaniem dobrania wyposażenia, które...

Odbierz 200zł za zakup chłodziarki Whirlpool


Promocja "Odkryj totalną świeżość" przedłużona do 31 sierpnia.