Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / 2 sposoby na dobrą patelnię, jak kupować żeby...

Porady

2 sposoby na dobrą patelnię, jak kupować żeby nie żałować?

Ulubione1

W każdej kuchni trudno by się było obejść bez naczyń. Służą nam do przygotowywania posiłków oraz ich jedzenia i serwowania gościom. Zastanawialiście się kiedyś, jakiego naczynia używa się najczęściej? Podejrzewamy, że znaczna większość domowników, podobnie jak my – wskazałaby patelnię. To właśnie patelnia pozwala nam przygotować pyszną jajecznicę na boczku o poranku, czy puszystego omleta, a także naleśniki dla dzieci. Za wygodnym gotowaniem stoi nie tylko dobry przepis, ale także odpowiedni sprzęt. Nieodpowiednio dobrana patelnia może skutecznie zniechęcić nas do gotowania, dlatego dziś podpowiemy Wam jaką patelnię wybrać oraz na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu.

1 – tworzywo z której została wykonana patelnia
Przy zakupie patelni należy zwrócić szczególną uwagę na materiał, z którego naczynie zostało wykonane. W sklepach dostępne są różne modele, zrobione z różnych tworzyw – jaką patelnię warto wybrać? Na rynku dostępne mamy płyty aluminiowe, żeliwne, stalowe oraz tytanowe, teraz pokrótce scharakteryzujemy każdą z nich.


Patelnie aluminiowe bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają. Dodatkowo są lekkie i dość odporne na wszelkie uszkodzenia. Po odstawieniu bardzo szybko stygną, co jest ich kolejną zaletą.

Patelnie żeliwne to masywne naczynia, które wytrzymują bardzo wysokie temperatury. W porównaniu z innymi patelniami są bardzo ciężki, za to jednak świetnie trzymają ciepło.

Patelnie stalowe są bardzo trwałe – nie straszne im zarysowania i uszkodzenia. W przypadku tego naczynia konieczny jest dodatek tłuszczu. Tego typu patelnie nagrzewają się dość wolno, jednak pomimo tego są chętnie używane.

Patelnie tytanowe to wciąż produkty z wyższej półki. Są one odporne i bardzo wytrzymałe, jednak jednocześnie bardzo drogie.

 

2 – powłoka patelni
Poszczególne patelnie mogą dodatkowo różnić się między sobą także powłoką wewnętrzną. Tak naprawdę to właśnie od rodzaju wykorzystanej powłoki zależeć będzie, czy potrawy będą przywierać do naczynia i czy użycie tłuszczu będzie konieczne. Wyróżniamy powłoki teflonowe, tytanowe i ceramiczne. Którą wybrać?
Powłoka teflonowa na patelni to duża wygoda – można smażyć bez dodatku tłuszczu. Jest niezwykle wygodna oraz praktyczna – potrawy do niej nie przywierają. Taką powierzchnię łatwo można zarysować, dlatego należy używać drewnianych sztućców. Na rynku dostępne są modele – które różnią się między sobą ilością powłok. Najlepiej wykorzystać te, które posiadają potrójne powłoki o grubości 40 mikronów. Powłoka tytanowa w przeciwieństwie do teflonowej, jest odporna na zarysowania – można swobodnie posługiwać się metalowymi sztućcami. Jedzenie nie przywiera a patelnia z taką powłoką można powiedzieć, że jest niezniszczalna. Znaczącą rolę odgrywa tutaj powłoka – im grubsza, tym lepiej. Powłoka ceramiczna daje nam wysoki komfort użytkowania – równomiernie się nagrzewa co jest bardzo pomocne podczas smażenia. Ceramika jest materiałem, który jest odporny na zarysowania, a produkty do niej nie przywierają.

Zobacz również

Praktyczna lodówka na miarę XXI wieku

Praktyczna lodówka na miarę XXI wieku

Modele wolnostojące a do zabudowy Mając potrzebę zakupu odpowiedniego wariantu...

W tych kolorach jej do twarzy

W tych kolorach jej do twarzy

Biel Od kilku lat niezmiennie króluje, szczególnie w nowoczesnych kuchniach. Idealnie sprawdza...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena