Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak jednym urządzeniem zastąpić trzy inne?...

Porady

Jak jednym urządzeniem zastąpić trzy inne? Przedstawiamy piekarnik parowy

Ulubione0

Coraz więcej osób prowadzi aktywny, zdrowy styl życia. Coraz więcej osób ćwiczy, dba o sylwetkę i dobre samopoczucie. Oczywiście, żeby być 'fit' nie wystarczy tylko ćwiczyć – trzeba też dobrze jeść. Odpowiednie żywienie to połowa sukcesu, dlatego wszelkie urządzenia, które pomagają przygotować zdrowe potrawy są teraz w czołówce, jeżeli chodzi o sprzedaż. Sprzęty AGD pozwalają nam szybko i bez większego wysiłku stworzyć pyszne i co najważniejsze – niskokaloryczne potrawy. Przykładem takiego urządzenia, który pomaga nam gotować bez tłuszczu jest piekarnik parowy.

Co to jest piekarnik parowy?
Piekarnik parowy bardzo często nazywany jest piecem konwekcyjno-parowym. Jest to urządzenie, które łączy w sobie dwie metody obróbki cieplnej – tradycyjne pieczenie oraz gotowanie na parze. Przygotowując potrawy w piekarniku parowym zachowujemy wszystkie wartości odżywcze naszych produktów – dlatego właśnie jest tak często wybierany. Piekarnik parowy jest znacznie mniejszy niż tradycyjny – wielkością przypomina kuchenkę mikrofalową. Sprzęt ten, pozwoli nam przygotować pyszne potrawy, które zachwycą nas wyjątkowym smakiem i korzystnie wpłyną na naszą sylwetkę.

 

Czy piekarnik parowy jest lepszy niż tradycyjny piekarnik?
Piekarnik parowy tak naprawdę z powodzeniem może zastąpić aż trzy urządzenia, z których korzystamy w kuchni, a mianowicie: zwykły piekarnik, parowar oraz kuchenkę mikrofalową. Dlaczego piekarnik parowy jest lepszy od tradycyjnego? Przede wszystkim dlatego, że połowa energii cieplnej podczas pracy urządzenia pochodzi z pary – dlatego potrawy nie są suche. Przygotowane w piekarniku parowym potrawy charakteryzują się wyjątkowym, świeżym smakiem oraz soczystością. Piekarnik parowy to wielofunkcyjne urządzenie – podczas zwykłego pieczenia można włączyć dodatkowo funkcję pary i potrawa będzie gotowa szybciej. Możemy również piec dania w niskich temperaturach, lub użyć funkcji podgrzewania – jeśli chcemy tylko coś podgrzać. W przeciwieństwie do podgrzewania w mikrofalówce – tutaj, potrawy nie będą suche. Piekarnik parowy podgrzeje, rozmrozi, upiecze i ugotuje na parze, czego chcieć więcej?

 

Czy piekarnik parowy ma jakieś dodatkowe funkcje?
Już wiemy, że piekarnik parowy może zastąpić aż trzy urządzenia, czy jednak ma on jeszcze jakieś inne zalety? Funkcje? Dostępne na rynku modele, mogą się od siebie różnić w zależności od producenta. Wiele z nich, posiada dodatkowe funkcje, które zwiększają ich atrakcyjność i możliwości. Najczęściej spotykane dodatkowe funkcje piekarników parowych to między innymi automatyczne czyszczenie, odkamienianie oraz nieprzywierająca powłoka. Wiele modeli posiada termosondę, która potrafi określić temperaturę, jaka panuje wewnątrz potraw.

Zobacz również

Podgrzewana podłoga w kuchni

Podgrzewana podłoga w kuchni

Oszczędność i komfort   W przypadku ogrzewania podłogowego niezmiernie ważna jest...

Bateria z termostatem – najwygodniejsza bateria na rynku?

Bateria z termostatem – najwygodniejsza bateria...

Za co dokładnie płacimy? Omawiana bateria posiada termostat. Jest on odpowiedzialny za mieszanie...
Komentarze (1)
1
Gość
Kaska
2017-08-10 11:09:54

Niestety nie miałam jeszcze okazji tego przetestwać ale chętnie to zrobię jeśli będzie tylko taka możliwość . Słyszałam również bardzo dużo pozytywnych opinii na temat tego typu urządzenia . Podobno gotowanie na parze jest bardzo zdrowe!

Twój komentarz
Ocena