Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Blaty kuchenne – od czego zacząć?

Porady

Blaty kuchenne – od czego zacząć?

Ulubione1

Kuchnia należy do najczęściej eksploatowanych pomieszczeń w domu. To właśnie w niej przygotowujemy posiłki i je spożywamy. To tutaj wchodzimy zaraz po przebudzeniu, aby zaparzyć gorącą kawę. To tutaj bardzo często odrabiamy lekcje z dziećmi – kuchnia jest sercem domu. Blat kuchenny jest miejscem, który najczęściej jest narażony na 'nasze działania'. Wymaga się od nich wiele – musza być odporne na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysokie temperatury, działanie detergentów oraz kontakt z różnymi produktami spożywczymi. Muszą być także łatwe do utrzymania w czystości. To nie wszystko! Oprócz aspektów funkcjonalnych liczy się także estetyka! Blaty kuchni często odpowiedzialne są za finalny wygląd pomieszczenia. Muszą idealnie pasować do kuchennej aranżacji i nam się podobać.

Co jest dla Ciebie najważniejsze?
Przed wyborem konkretnego blatu kuchennego powinniśmy zastanowić się co jest dla nas ważne. Nawet najdroższe opcje mogą nie spełniać wszystkich wymagań, dlatego konieczne jest ustalenie swoich priorytetów.

 

Przede wszystkim wilgoć
W kuchni cały czas mamy do czynienia z wilgocią, dlatego dobry blat kuchenny nie powinien jej chłonąć. Niemalże wszystkie dostępne rodzaje blatów nie mają problemu z chłonięciem wody. Jedynie drewno, oraz słabej jakości blat laminowany może się z nią nie lubić. Blat z litego drewna może pękać. W przypadku płyty blat może się odkształcić. Niezwykle ważne jest odpowiednie zabezpieczenie tych typów blatów, aby do tego nie dopuścić.

 

Wysokie temperatury
Kuchnia to pomieszczenie, w którym nieustannie ma się kontakt z wysokimi temperaturami, dlatego blat powinien być na nie odporne. Dostępne na rynku blat kuchenne różnią się stopniem odporności na temperatury. W większości, konieczne będzie używanie specjalnych podkładek, aby rozgrzane naczynia nie zniszczyły powierzchni blatu. Najbardziej odporne są blaty z granitu, szkła oraz stali nierdzewnej.

 

Uszkodzenia blatu kuchennego
Blat kuchenny jest narażony na zarysowania. Pod względem wytrzymałości najbardziej odporne są blaty kompozytowe, granitowe oraz te, wykonane ze stali nierdzewnej. Najlepiej zawsze do krojenia używać specjalnej deski, która jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni – nawet w takiej o niezniszczalnym blacie.

 

Nie zapominajmy o higienie
Blat kuchenny służy nam przede wszystkim do przygotowywania żywności. Najważniejsze dla nas powinno być to, aby stale utrzymywać go w czystości. W tym wypadku najlepiej wybrać blat, którego utrzymanie w czystości nie będzie wymagało zbyt wielu zabiegów. Zdecydowanie najłatwiej jest dbać o blaty wykonane ze stali nierdzewnej, szkła oraz kompozytu. Równie 'przyjemne' do czyszczenia są także blaty kamienne i laminowane. Trudniejsze, do utrzymania w czystości są blaty ceramiczne, które posiadają nierówną powierzchnię, w której gromadzi się brud.

Zobacz również

Mam małą kuchnię i potrzebuję lodówki

Mam małą kuchnię i potrzebuję lodówki

Mała kuchnia, mały problem? Mała kuchnia to wyzwanie – musi być ona bowiem urządzona bardzo...

Inteligentna zmywarka, czyli jej mądre funkcje

Inteligentna zmywarka, czyli jej mądre funkcje

Dla każdego, coś dobrego Do wyboru mamy przeróżne modele – wersje podstawowe, które...
Komentarze (1)
1
Gość
Kamila
2017-03-16 12:24:10

Dobry blat w kuchni to podstawa. Jeżeli źle wybierzemy, to możemy mieć z nim problem. Ja w domu mam granitowy i to był strzał w dziesiątkę. Zastanawiałam się również nad kompozytowym, ale jednak granit wygląda lepiej :)

Twój komentarz
Ocena