Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak wybrać sokownik? Na co zwrócić uwagę przy...

Jak wybrać sokownik? Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Choć na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać naturalne soki owocowe lub warzywno-owocowe, wiele osób woli samodzielnie przygotowywać soki w domu. Podczas przygotowywania soków i innych przetworów na zimę, niezastąpionym urządzeniem okazuje się sokownik. Odpowiednio dobrane urządzenie nie tylko przyspieszy naszą pracę, ale również posłuży nam przez wiele lat. Jak więc wybrać dobry sokownik? Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Rodzaj sokownika

 

Decydując się na zakup sokownika, przede wszystkim powinniśmy się zastanowić jaki model wybrać: parowy czy elektryczny? Sokowniki parowe to klasyczne urządzenia, które przeznaczone są do stosowania na kuchenkach i płytach grzewczych. Jeśli więc zdecydujemy się na taki model, powinniśmy sprawdzić, do jakiego typu grzania jest przystosowany, ponieważ nie wszystkie sokowniki mogą być użytkowane na płytach indukcyjnych. W przypadku sokownika elektrycznego, nie musimy brać tego pod uwagę, gdy takie modele wystarczy podłączyć do gniazdka elektrycznego.

 

Pojemność

 

Kolejnym ważnym elementem jest pojemność sokownika, która powinna być dostosowana do naszych potrzeb. W sklepach znajdziemy modele o różnorodnej pojemności. Mniejsze mają zazwyczaj pojemność 1 lub 5 litrów, zaś większe – 8, 10 lub 15 litrów. Zanim więc rozpoczniemy poszukiwania sokownika, powinniśmy zastanowić się, jak dużo soku będziemy przygotowywać. Jeśli mamy dużą rodzinę, z pewnością będziemy przygotować więcej soku.

 

Materiał wykonania

 

W przypadku sokownika, bardzo ważny jest materiał, z jakiego został wykonany. Dobrej jakości urządzenia zazwyczaj produkowane są z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Powinniśmy za to unikać tanich urządzeń, które produkowane są z niskiej jakości materiałów, ponieważ bardzo szybko ulegają zniszczeniu. Warto również sprawdzić grubość dna sokownika – im jest grubsze, tym lepiej.

 

Dodatkowe funkcje

 

Oprócz klasycznych sokowników, na rynku dostępne są również modele, które mogą posłużyć nie tylko do robienia soków, ale również musów, dżemów, powideł czy zup. Oprócz tego, sokownik można wykorzystać do gotowania na parze – wystarczy zdjąć górne naczynie, a środkowe ustawić bezpośrednio na zbiorniku na wodę.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Suszenie w mikrofali – co można, a czego nie można...


Czy można w mikrofalówce wysuszyć grzyby albo zioła ogrodowe? A jeżeli można,...

Dekoracyjne grzanie kuchni


Bezpowrotnie minęły już czasy, kiedy kuchni nie traktowano jako pomieszczenia...

Jak wybrać okap wyspowy?


Kuchnia z wyspą robi wielkie wrażenie i daje duże możliwości użytkowe. Nic więc...