Sok z buraka – działanie, właściwości i najlepsze przepisy
Czerwony burak to źródło witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Do tego buraki ćwikłowe są pełne przeciwutleniaczy i substancji o działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym i antybakteryjnym. Najwięcej prozdrowotnych właściwości będą mieć oczywiście buraki surowe, które jednak nie są najlepsze w smaku. Jest jednak na nie sposób – to sok z buraka. Na co pomaga sok z buraków i jak go przygotować?
Sok z buraka – właściwości
Buraki dostarczają nam niezbędne pierwiastki i minerały, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Są to:
- bor,
- cez,
- chlor,
- cynk,
- fluor,
- kobalt,
- lit,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- molibden,
- potas,
- rubid,
- sód,
- wapń,
- żelazo.
Ale to nie wszystko, bo w buraku znajdziemy także witaminy z grupy B, łącznie z witaminą B9, czyli kwasem foliowym, a także witaminy A, C, E i K. Poza tym buraki zwierają kwasy organiczne, polifenole, karotenidy i glikozydy, a do tego są bogate w błonnik.
Na co pomaga sok z buraka?
Znajdujące się w burakach azotany są pomocne, kiedy chcemy obniżyć ciśnienie tętnicze. Korzystnie wpływają też na układ krwionośny, a to za sprawą za sprawą zawartości kwasu foliowego, szczawiowego, cytrynowego i winnego. Występująca w czerwonych burakach betanina jest odpowiedzialna za zwalczanie wolnych rodników, a co za tym idzie, zapobiega procesom zapalnym w komórkach. Sok z buraka będzie więc pomocny w profilaktyce nowotworów. Fitosterole natomiast wspomagać będą utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i homocysteiny, których zbyt wysoki poziom może prowadzić do miażdżycy naczyń krwionośnych. Sok z buraka będzie także dobrze oddziaływać na nasz układ odpornościowy.
Na co jeszcze polecany jest sok buraczany?
- Na odchudzanie – sok z buraka to dobry element diety odchudzającej, gdyż zawiera on znaczne ilości błonnika pokarmowego, a do tego przyspiesza metabolizm i jest niskokaloryczny. Ile kalorii ma sok z buraka? 100 g soku dostarcza nam zaledwie 47 kcal,
- Na nadciśnienie – tak jak wspomnieliśmy, obecne w buraku azotany pomogą unormować zbyt wysokie ciśnienie,
- Na zaparcia – błonnik pokarmowy pobudzi do pracy układ pokarmowy i pomoże poradzić sobie z zaparciami,
- Na kaszel – sok z buraka jest jednym z domowych sposobów na gardło. Złagodzi uczucie drapania w gardle, chrypkę oraz suchy i mokry kaszel, gdyż ma działanie wykrztuśne. Na kaszel sprawdzi się także sok z buraka cukrowego,
- Na wątrobę – burak pomoże w pozbyciu się toksyn z wątroby, będzie więc działał na nią oczyszczająco.
- Na skórę – sok z buraka może być skutecznym remedium na dolegliwości związane z trądzikiem. Dodatkowo zawarte w burakach przeciwutleniacze będą hamować procesy starzeniowe oraz będą mieć pozytywny wpływ na wygląd i elastyczność cery.
- Na włosy – zawarte w buraku witaminy są podstawą korzystnego wyglądu naszych włosów.
- Na brak energii – sok z buraków działa energetyzująco i zmniejsza uczucie zmęczenia.
- Na stres – burak reguluje pracę układu nerwowego oraz poprawia jakość snu.
Picie soku z buraka – przeciwwskazania
Spożywanie dużych ilości buraków nie jest wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową, kłębuszkowe i odmiedniczkowe zapalenie nerek i dnę moczanową. Wynika to z dużej zawartości szczawianów w tych warzywach. Ostrożność powinny zachować osoby borykające się z niskim ciśnieniem. Picie soku z buraka może stać się przyczyną niedociśnienia. Niepożądane skutki uboczne, które mogą wystąpić podczas cyklicznego spożywania soku z buraków, to nadmierna fermentacja w przewodzie pokarmowym, która może prowadzić do biegunki. Z tego powodu soku z buraka również nie poleca się dla osób, u których występują przewlekłe biegunki czy wzdęcia. Picie soku z buraka nie będzie też dobrym pomysłem w przypadku osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Sok z buraka – fakty i mity
Sok z buraka jest zdrowy, jednak nie dla wszystkich. Ponadto popularność buraczanego napoju sprawiła, ze zaczęto przypisywać mu działanie, które nie jest poparte żadnymi badaniami naukowymi. Poznaj fakty i mity związane z sokiem z buraków.
Sok z buraka pomoże zwalczyć raka i jest zalecany przy chemioterapii - MIT
Dieta onkologiczna powinna być indywidualnie dobrana do pacjenta i jego potrzeb. Źle dobrana dieta może prowadzić do niedożywienia, o co u pacjenta poddawanemu chemioterapii nietrudno. Dobrze zbilansowana z kolei będzie łagodzić skutki uboczne wyczerpującego leczenia. Nie ma tu jednak jednego cudownego produktu, który będzie lekiem dla wszystkich chorujących na raka. Wskazuje na to sama mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak, dyplomowana dietetyk kliniczny i psycholożka.
„Czy suplementować witaminę C w megadawkach, a najlepiej dożylnie? Czy sok z buraka poprawia wyniki badań krwi? oraz czy cukier żywi raka? Rzecz jasna żadna z tych metod nie zastąpi leczenia onkologicznego i nie wyleczy chorego z nowotworu. Co więcej, błąd w interpretacji może poważnie mu zaszkodzić. Wysokie dawki witaminy C są przeciwwskazane dla osób z chorobami nerek lub hemochromatozą, przed czym przestrzegają instytucje takie jak NCI (ang. Natonal Cancer Institute) oraz FDA (Food Drug Administration). Nie inaczej jest w przypadku picia soku z buraka np. u chorych z biegunką popromienną, który w tym przypadku może zaostrzyć objawy”
Magdalena Maciejewska-Cebulak, współautorka książki „Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.
Źródło: https://okiemdietetyka.pl/wywiad-z-dietetykiem-onkologicznym-mgr-magdalena-maciejewska-cebulak/
Sok z surowego buraka to dobry wybór dla cukrzyka - FAKT
Burak surowy ma niski indeks glikemiczny. Wskaźnik IG surowego buraka to 35, dlatego nie ma przeciwwskazań, by sok z buraka pili diabetycy, o ile właśnie jest on zrobiony z buraków surowych. IG buraka po ugotowaniu znacznie wzrasta i wynosi już 65. Buraki zawierają także kwas alfa-liponowy, który obniża cukier we krwi. Sok z buraka może być zatem pomocny przy zwalczaniu objawów cukrzycy.
Sok z buraka pomoże na anemię – MIT
Burak zawiera azotany, które przetwarzane są w azotyny. Te z kolei utleniają żelazo, przez co nie tylko nie walczą z anemią, a wręcz mogą ją wywoływać. Azotyny mogą też prowadzić do hemolizy, czyli rozpadania się krwinek czerwonych, co prowadzi do niedokrwistości. Dodatkowo naukowcy wskazują na nikłe działanie buraków w kontekście podniesienia poziomu żelaza we krwi.
„Jeśli założymy, że przyswajalność żelaza z buraków i soku z buraków nie przekracza 5%, a norma na żelazo dla kobiety w wieku reprodukcyjnym wynosi 18 mg, do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten składnik żelazo musielibyśmy zjeść codziennie 21 kilogramów buraków lub wypić 26 litrów soku z buraków, co jest niewykonalne.”
dr inż. Bożena Wajszczyk, technolog żywienia człowieka, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia
Źródło: https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/na-anemie-buraki-
Sok z buraka jest polecany dla kobiet w ciąży - MIT
Sok z buraka wszem i wobec polecany jest kobietom w ciąży z uwagi na bogatą zawartość kwasu foliowego. Jednak lekarze wskazują, że spożywanie nadmiernej ilości buraków przez kobiety ciężarne może być przyczyną nasilającej się anemii.
Świeży sok z buraka nie jest dobry dla dzieci – FAKT
Z tego samego względu, z którego sok z buraka nie jest polecany przy anemii, może też okazać się szkodliwy dla niemowląt i małych dzieci. Szczególnie niebezpieczne może być wypicie przez dziecko świeżego soku z buraka. Nawet szklanka czystego soku z buraka może na tyle obniżyć ciśnienie krwi u dziecka, że prowadzić będzie do zasłabnięcia. Jeżeli chcemy podać sok z buraka dziecku, połączmy go z innymi składnikami, tak by jego zawartość w całym napoju była odpowiednio niska.
Jak zacząć pić sok z buraka?
Jak pić sok z buraka i przede wszystkim jak zacząć? Ponieważ sok z buraka ma dość intensywny smak, ale i silne działanie, organizm musi się do niego przyzwyczaić. Dlatego też zaleca się stopniowe wprowadzanie go do diety. Dawkowanie możemy zwiększać każdego dnia. Na oswojenie się ze specyficznym smakiem soku z buraka są dwa sposoby:
- sok z buraka rozcieńczamy innym sokiem warzywnym lub owocowym. Zacznijmy od mieszanki w stosunku 20% soku z buraka i 80% soku z innych produktów (np. marchew, jabłko, banan, natka pietruszki, imbir itp.). Obserwujmy reakcję organizmu i jeżeli nie występują u nas żadne skutki uboczne, stopniowo możemy zwiększać ilość soku z buraka w naszym napoju,
- sok z buraka rozcieńczamy wodą – szklankę wypełnij sokiem z buraka do 1/5 pojemności, a resztę naczynia uzupełnij wodą. Z każdym następnym dniem zwiększaj dawkę soku z buraka i zmniejszaj ilość wody. Obserwuj reakcję organizmu.
Sok z buraka – jak pić i ile pić dziennie?
Czy sok z buraka można pić codziennie? Już szklanka soku z buraka spożywanego każdego dnia podnosi naszą odporność. Gdy jesteśmy na diecie, a nasz dietetyk lub lekarz pierwszego kontaktu nie zgłaszają ku temu przeciwwskazań, ilość spożywanego soku możemy zwiększyć nawet do 3 szklanek dziennie. A o jakiej porze dnia najlepiej jest pić sok z buraka: rano czy wieczorem? Z uwagi na pobudzające działanie soku warto pić go rano, jednak picie go na noc w żaden sposób nie umniejszy jego leczniczych właściwości. Ważne też, by nie soku z buraka nie pić bezpośrednio po jego przygotowaniu. Należy odczekać minimum 30 minut, a najlepiej godzinę.
Świeży sok z buraka – jak zrobić?
Do przygotowania soku nie jest potrzebna specjalna wyciskarka do buraków. Jak wycisnąć zatem sok z buraków? Możemy skorzystać ze zwykłej sokowirówki do warzyw i owoców. Możemy też wykorzystać do tego Thermomix (przepis na Thermomix znajdziesz w dalszej części artykułu). Wątpliwość, która może się teraz pojawić, to czy obierać buraki do wyciskarki? Nie jest to konieczne. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz. Wyciskarka usunie włókniste części, a warzywa zachowają więcej witamin i składników mineralnych.
Jak przechowywać sok ze świeżych buraków?
Ile może stać świeżo przygotowany sok? Przechowywanie soku z buraka wymaga przelania go do butelki i szczelnego jej zamknięcia. Sok możemy przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Warto jednak pamiętać, ze im szybciej go wypijemy, tym większą dawkę składników odżywczych sobie zapewnimy. Dużo też zależy od rodzaju użytej wyciskarki. Sok ze zwykłej sokowirówki powinniśmy wypić szybciej, ten z wyciskarki wolnoobrotowej postoi dłużej.
Z czym łączyć sok z buraka ćwikłowego, czyli przepisy na sok z buraka
Czysty sok z buraka ma dość specyficzny smak, który warto złagodzić, łącząc buraka z innymi warzywami i owocami. Przy okazji, włączając do diety kolejne produkty, rozszerzymy też lecznicze działanie naszego soku. Poznaj najsmaczniejsze przepisy na sok z buraka.
Sok z buraka i jabłka
Składniki:
- 2 średnie jabłka – najlepsza będzie kwaśna i soczysta odmiana, taka jak antonówka,
- 2 średnie buraki ćwikłowe .
Przepis: warzywa umyj i pokrój na mniejsze części. Z jabłek pozbądź się gniazd nasiennych. Produkty wrzuć do wyciskarki. Odstaw na 30 minut. Dla lepszego smaku, pij schłodzony.
Sok z marchwi i buraka
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak, ,
- 2 marchewki,
- 3 jabłka,
- kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- opcjonalnie: pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju.
Przepis: owoce i warzywa umyj, z jabłek wydrąż gniazda nasienne i podziel je na mniejsze części. Produkty wrzuć do sokowirówki. Do wyciśniętego soku dolej sok z cytryny oraz oliwę. Odstaw na 30 minut.
Sok z selera naciowego i buraka
Składniki:
- 3 buraki,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 2 jabłka,
- 1 cm imbiru,
- 1 ząbek czosnku.
Przepis: dokładnie umyj warzywa i owoce, i pokrój je na mniejsze części, a z jabłek wytnij gniazda nasienne. Z pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Sok z buraka i pomarańczy
Składniki:
- 2 średnie buraki,
- 1 pomarańcza,
- sok z ¼ cytryny.
Pomarańczę obierz, a buraki dokładnie umyj. Produkty przeciśnij przez sokowirówkę. Do gotowego napoju dodaj sok z cytryny. Odstaw na 30 minut.
Sok z buraka – przepis na Thermomix
Składniki na 2 porcje:
- 250-300 g surowego buraka (ok. 2 średnie buraki),
- 100-150 g jabłek (1 średnia sztuka),
- ¼ łyżeczki soli,
- 500-600 g wody.
Buraki i jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, z jabłek dodatkowo usuwamy gniazda nasienne. Składniki umieszczamy w Thermomixie i miksujemy przy ustawieniach 50s/5obr. Stopniowo zwiększamy do 9 obr. Przelewamy sok ze szklanki: zakładamy koszyczek lub przelewamy sok przez sitko. Odstawiamy na 30 minut.
Sok z kiszonych buraków – bomba witaminowa
Sok z buraków kiszonych możemy wykorzystać do barszczu, ale jeszcze lepiej sprawdzi się jako napój leczniczy, stosowany jako suplement diety. Taki sok możemy kupić w sklepie, ale możemy też przyrządzić go sami. Jak zrobić sok z buraka kiszonego?
Kiszone buraki do picia – przepis na zimę
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 1 kromka czerstwego, ciemnego chleba na zakwasie, alternatywnie: sok z ogórków kiszonych albo sok z kiszonej kapusty,
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- opcjonalnie: 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej, cebula pokrojona w talarki.
Przepis: buraki obierz i pokrój na mniejsze części. Ułóż je w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kilku warstwach, przekładając je czosnkiem i przyprawami. Na samym wierzchu umieść kromkę chleba i całość zalej wodą, tak by przykryła wszystkie produkty. Naczynie przykryj. Sok odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 5 do 7 dni. Po tym czasie odcedź sok, przelewając go przez sito do szklanych butelek ze szczelnym zamknięciem.
Jeżeli w trakcie kiszenia na soku z buraków pojawi się pleśń, sok nie będzie nadawał się do spożycia. Należy go wylać i przygotować nowy. Pleśń pojawia się, kiedy składniki mają kontakt z powietrzem i nie są w pełni zalane wodą. Spleśniały sok z kiszonych buraków ma nieprzyjemny zapach.
Sok przechowuj w lodówce. Będzie dobry przez 2 do 3 tygodni. Sok z kiszonych buraków najlepiej jest pić na czczo. Jeżeli dopiero zaczynamy naszą przygodę z piciem soku z buraka, warto na początku rozcieńczyć go z wodą. Sok można wykorzystać również jako zakwas do barszczu.
Inne sposoby na włączenie buraków do diety
Sok z buraka ma specyficzny smak, który dla niektórych jest nie do przeskoczenia, dlatego alternatywą dla osób o wrażliwych kubkach smakowych może być spożywanie soku z burak w kapsułkach. Są one dostępne w aptekach, a cena, jaką musimy zapłacić za miesięczną kurację, to ok. 50 zł.
Dobrym sposobem na włączenie buraków do diety są też przetwory. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście ćwikła, ale z buraków możemy przygotowywać przeróżne sałatki na zimę, dodając do nich paprykę, cukinię czy kapustę i pasteryzując.
A co dla tych, którzy chcą pić sok z buraka, ale nie posiadają wyciskarki? Bez sokowirówki z buraka możemy przygotować na przykład smoothie. W tym wypadku wystarczy sam blender. Najlepszy przepis na smoothie z buraka o właściwościach oczyszczających?
Oczyszczający koktajl z buraka
Składniki:
- 1 średni burak,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 1 litr wody,
- opcjonalnie: cukier, miód albo ksylitol do posłodzenia koktajlu.
Przepis: Buraka umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki i wydrąż z niego gniazdo nasienne. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Po spróbowaniu koktajlu – gdy jest mało słodki - możesz go opcjonalnie dosłodzić.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/wyciskarka-do-cytrusow-jak-wybrac-najlepsza-2377.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/zrob-sobie-sok-jaka-sokowirowke-kupic-1523.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sokowirowka-jaka-moc-dla-kogo-3009.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-wybrac-sokownik-na-co-zwrocic-uwage-przy-jego-zakupie-2450.html
Super przepisy! uwielbiam sok z buraka, bardzo pomaga mi przy zaparciach oraz co jakiś czas przy oczyszczaniu organizmu. Szukała w necie i stosowałam różne, ale te bardziej mi odpowiadają. Polecam