Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Na prąd czy gaz? Jaki typ kuchni wybrać?

Porady


Na prąd czy gaz? Jaki typ kuchni wybrać?

Kuchnia jest sercem każdego domu. To właśnie w niej spędzamy najwięcej czasu – przygotowujemy posiłki i je spożywamy, odrabiamy lekcje z naszymi dziećmi, czy pracujemy. Kuchnia powinna być urządzona tak, abyśmy chcieli w niej przebywać. Powinna być wygodna, praktyczna i bezpieczna. Nie da się ukryć, że kuchnia służy głównie do gotowania, dlatego najważniejszym sprzętem kuchennego wyposażenia jest płyta grzewcza. Kiedyś nie było problemów związanych z dylematem, który rodzaj płyty wybrać. Na rynku dostępny był jeden model, co znacznie ułatwiało decyzję. Dziś mamy trudniej – mamy różne rozwiązania z których każdy ma zarówno mocne, jak i słabe strony. Jaką płytę grzewczą warto wybrać?

Na zdjęciu: Studio Mebli Jurimex

Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Dzisiejsze kuchnie prześcigają się w liczbie urządzeń elektrycznych, ale tak naprawdę bez wielu z nich można się obejść. Wiele sprzętów to tak naprawdę wymysł producentów, którzy chcą przyciągnąć nowych klientów czymś świeżym i nieznanym. O ile z niektórych urządzeń można spokojnie zrezygnować, tak płyta grzewcza jest obowiązkowym elementem kuchennego wyposażenia. Gdzieś trzeba gotować! Płyta grzewcza może być duża lub mała, o standardowym, lub bardziej nietypowym kształcie. Płyty dostępne w sklepach mogą mieć biały, czarny lub stalowy kolor, dlatego bardzo łatwo jest dopasować to urządzenie do naszej kuchni oraz indywidualnych wymagań. Możemy wyróżnić płyty gazowe i elektryczne. Te drugie możemy dodatkowo podzielić na płyty indukcyjne – ze względu na specyfikę działania stanowią one oddzielną grupę.

 

Płyta gazowa – z czym to się je?
Jeszcze do niedawna była to najbardziej popularna płyta grzewcza. Dzięki niej możemy gotować potrawy 'na ogniu', co wpływa na uzyskanie aromatycznych, pełnych smaku potraw. Nowoczesne modele posiadają specjalne zabezpieczenia, które chronią przed ulatnianiem się gazu. Eksploatacja tego typu płyty jest bardzo tania, jednak oczywiście ma również wady. Chodzi tutaj przede wszystkim o jej instalację. Aby podłączyć kuchnię gazową musimy posiadać odpowiednią instalację, bądź zdecydować się na butlę gzową. Podczas gotowania jesteśmy narażeni na dość spore straty ciepła – zwłaszcza gdy na duży palnik stawiamy mały garnuszek. Płyta gazowa posiada liczne zakamarki w których osiada się brud, który jest trudny do usunięcia.

 

Czas na płytę elektryczną
Płyta elektryczna to alternatywa kuchni gazowej. Tutaj do działania potrzebujemy tylko prądu – dlatego nigdy nie ma z nią problemów czysto-instalacyjnych. Powłoka jest gładka, nie posiada zbędnych zakamarków, dlatego łatwo utrzymać ją w czystości. Wady? W porównaniu z kuchnią gazową, elektryczna jest droższa w eksploatacji. Dodatkowo, jeśli zabraknie prądu, to nic nie ugotujemy.

 

A może indukcja?
Płyta indukcyjna to typ płyty elektrycznej. Można tutaj zauważyć nietypowy sposób grzania – który wykorzystuje zjawisko indukcji. Tutaj również mamy piękną, gładką powierzchnię, która jest łatwa do czyszczenia, jednak jeśli się na nią zdecydujemy, musimy liczyć się z tym, że będziemy musieli dokupić do niej również garnki.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
mariii

Z wyborem kuchni jest chyba największy problem chociaż każdy już chyba wybiera indukcję. Słyszałem jednak, że są osoby przywiązane do kuchni gazowych i nie chcą ich zmieniać nawet jeśli robią remont ;P

Zobacz również


Podgrzewana podłoga w kuchni


Brak widocznych elementów wchodzących w skład instalacji grzewczej często przesądza o...

Kącik do jedzenia w niewielkiej kuchni


Urządzanie małej, ale praktycznej i wygodnej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Duże...

Innowacja w kuchni. Lightboard Frames by Franke


Nowoczesna kuchnia to wnętrze komfortowe, piękne i dobrze zorganizowane, ale przede...