Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione2

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.

J
Jony srebra - coraz częściej wykorzystywane są do tworzenia specjalnych antybakteryjnych powłok stosowanych np. wewnątrz lodówek czy na powierzchni zlewozmywaka. Srebro może się bowiem pochwalić bakteriobójczymi, przeciwpasożytniczymi i grzybobójczymi właściwościami, dzięki którym uniemożliwia namnażanie się bakterii, a co za tym idzie prowadzi do ich wyginięcia.

K
Kanałowy grzejnik – specjalny rodzaj grzejnika stosowany w przypadku kuchni z panoramicznym, balkonowym lub tarasowym oknem. Grzejnik taki umieszczany jest w kanale w podłodze tuż przy drzwiach tarasowych, dzięki czemu może skutecznie ogrzewać pomieszczenie, będąc jednocześnie niewidocznym. Zastosowanie takiego grzejnika pozwala też na ograniczenia napływu zimnego powietrza z tarasu czy ogrodu.

L
LDC – rodzaj płaskiego wyświetlacza, którego działanie opiera się na ciekłych kryształach (Liquid Crystal Display). Z reguły wyświetlacze takie umieszczane są na kuchennych sprzętach AGD, jak lodówki czy piekarniki. Obraz na ekranach LCD jest niezwykle czytelny, wysokiej jakości, nie męczy przy tym wzroku użytkownika. Charakteryzuje się niskim zużyciem energii elektrycznej oraz wyjątkowo długim czasem pracy. Dzięki takiemu ekranowi możliwie staje się dokładne wskazanie np. temperatury chłodzenia w lodówce lub zaprezentowanie szczegółowych ustawień urządzenia.

Ł
Łatwoczyszcząca się powłoka – rodzaj specjalnej powłoki stosowanej głównie w dobrej klasy piekarnikach. Jest ona niezwykle gładka, dzięki czemu nie przywierają do niej zabrudzenia, tj. tłuszcz, przypalone resztki potraw, sosów itp. Wszelkie zabrudzenia wystarczy jedynie wytrzeć wilgotną szmatką. Specyfika powłoki sprawia także, że ciepło wytwarzane w komorze piekarnika rozchodzi się niezwykle szybko, łatwo i równomiernie.

M
MDF – skrót od angielskiego medium-density fibreboard. Jest to rodzaj drewnopochodnej płyty, która powstaje w wyniku zmieszania zmielonych kawałków drewna ze związkami organicznymi. Mieszanka taka jest następnie poddawana utwardzaniu w pod wysokim ciśnieniem i w bardzo wysokiej temperaturze. MDF jest powszechnie stosowany do produkcji mebli kuchennych, daje się bowiem łatwo obrabiać, przycinać i formować. W zależności od rodzaju wykończenia, może przybierać różne formy, kolory, struktury.

N
No Frost – nowoczesna technologia stosowana w lodówkach, pozwalająca na chłodzenie bez wytwarzania szronu na ściankach urządzenia. Zasada jej działania opiera się na szybkim krążeniu chłodnego powietrza wewnątrz lodówki i usuwaniu wilgoci. Dzięki zastosowaniu systemu No Frost przechowywane w zamrażarce produkty nie zlepiają się, a żywność przechowywana w chłodziarce dłużej pozostaje świeża. Lodówka zużywa też mniej energii elektrycznej, a co ważne - użytkownik nie musi odmrażać zamrażarki. Produkty przechowywane w chłodziarko-zamrażarkach z funkcją No Frost muszą być jednak przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w przeciwnym wypadku będą szybko wysychać.

O
Odwrócona osmoza – specyficzny, bardzo nowoczesny rodzaj filtracji wody. Pozwala nie tylko oczyszczać, ale i uzdatniać wodę – woda po przejściu przez system odwróconej osmozy jest zdatna do picia bezpośrednio z kranu. System odwróconej osmozy umożliwia usuniecie z wody wszelkich, nawet najmniejszych zanieczyszczeń – również bakterii i wirusów. Ze względu na swego rodzaju wyjałowienie oczyszczanej w ten sposób wody, zaleca się jej dodatkowe mineralizowanie (odwrócona osmoza usuwa również też „dobre" związki zawarte w wodzie).

P
Pyroliza – specjalny, stosowany w wysokiej klasie piekarników system umożliwiający łatwe i bezwysiłkowe oczyszczanie komory urządzenia. Piekarnik wyposażony w tę funkcję nagrzewa się do niezwykle wysokiej temperatury, sięgającej nawet 500 stopni C. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia, przypalenia itp. zostają dosłownie zwęglone i zamieniają się w popiół, który trzeba jedynie wymieść z komory piekarnika po zakończonym cyklu czyszczenia.

R
Rozpoznawanie stopnia zabrudzenia – funkcja coraz częściej stosowana w zmywarkach do naczyń. Dzięki specjalnemu sensorowi, urządzenie jest w stanie rozpoznać i ocenić, jak bardzo zabrudzone są naczynia umieszczone w jego wnętrzu. Na tej podstawie zmywarka sama dobiera automatyczny program czyszczenia dostosowany do ilości i stopnia zabrudzeń.

Zobacz również

4 top urządzeń, które musisz mieć w swojej kuchni!

4 top urządzeń, które musisz mieć w swojej...

#1 ZMYWARKA Mało kto lubi myć naczynia. Po pysznym obiedzie marzymy o odpoczynku, a nie o...

5 sposobów na przytulną kuchnię

5 sposobów na przytulną kuchnię

Zabawa światłem Chcąc nieco ocieplić kuchenne pomieszczenie warto postawić na magię świateł....
Komentarze (1)
1
chefnatasza
chefnatasza
2014-05-19 13:13:51

fajny cykl

Twój komentarz
Ocena