Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchenny alfabet

Porady


Kuchenny alfabet

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby...

Przejdź do wybranej sekcji:

A B C D E F G
H I J K L Ł M
N O P R S Ś T
U W          

 

A

ActiveWater Eco

– jedna z funkcji nowoczesnych zmywarek. Pozwala pracować efektywnie urządzeniu, dając niezwykle dobre i zadowalające efekty zmywania, przy jednoczesnym niskim zużyciu wody. Sprzęty wyposażone w tę funkcję potrafią zmywać nawet 12-13 kompletów naczyń, przy zużyciu jedynie 7-8 litrów wody. Są więc niezwykle ekonomiczne, chronią przy tym środowisko naturalne.

 

Air Bubble

– funkcja stosowana w nowoczesnych pralkach automatycznych niektórych producentów. Specjalny system wytwarza bąbelki powietrza pomiędzy wewnętrznym i zewnętrznym bębnem pralki, które następnie wnikają do wnętrza bębna i zmniejszają tarcie tkanin podczas prania. Dzięki temu czyszczona odzież nie niszczy się tak jak podczas prania w tradycyjnej pralce (uszkodzeń może być aż o ok. 30-40 % mniej), o wiele lepiej wypłukują się też z ubrań detergenty. Co więcej, zwiększona ilość powietrza w bębnie pralki wpływa na redukowanie zanieczyszczenia wody, pralki z systemem Air Bubble są więc przyjazne dla ekosystemu.

 

Aktywny filtr węglowy

– niezwykle skuteczny filtr pozwalający skutecznie oczyszczać zarówno powietrze jak i wodę. Aktywny węgiel ma porowatą, ale gęstą strukturę, która pozwala wiązać zanieczyszczenia i nieprzyjemne zapachy i smaki. Z tego też powodu, stosuje się go w okapach kuchennych i filtrach do wody. Warto pamiętać, by filtr węglowy wymieniać regularnie, zgodnie z instrukcją producenta konkretnego sprzętu, nie rzadziej jednak niż co rok. W przeciwnym wypadku nie będzie skuteczny.

 

AntiFingerPrint

– rodzaj specjalnej powłoki, którą trwale pokryte są niektóre urządzenia ze stali szlachetnej (piekarniki, chłodziarko-zamrażarki). Powłoka sprawia, że niewidoczne są na niej ślady palców, które zazwyczaj bywają problematyczne w kuchni. Powłoka sprawia też, że niezwykle łatwo czyści się powierzchnię takiego urządzenia, co więcej – zabezpiecza ją przed uszkodzeniami, zarysowaniami. Zazwyczaj sprzęty pokryte powłoką AntiFingerPrint są nieco bardziej błyszczące, niż ich odpowiedniki bez tej powłoki.


Aqua Sensor

– specjalna funkcja, w którą wyposażane są nowoczesne modele zmywarek. Pozwala ona na kontrolowanie przez urządzenie stopnia zabrudzenia wody podczas całego cyklu zmywania. Dzięki temu zmywarka może pobierać dodatkową, czystą wodę w ilości potrzebnej do uzyskania najlepszych efektów zmywania. Woda pobierana jest zawsze w minimalnej, niezbędnej ilości, urządzenie więc nie tylko doskonale czyści naczynia, ale i oszczędza wodę.

 

Aqua stop

– to system zabezpieczający kuchnię przed zalaniem w przypadku awarii zmywarki lub pralki automatycznej. Automatycznie odcina on dopływ wody, nie ma więc obaw o niekontrolowany wyciek. Obecnie większość urządzeń AGD wykorzystujących do swej pracy wodę, wyposażona jest w ten system, jednak warto się o tym upewnić przed zakupem konkretnego modelu pralki lub zmywarki.

 

B

BIO

– specjalna opcja, w którą wyposażone są nowoczesne zmywarki do naczyń. Umożliwia zmywanie delikatnych naczyń w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni C dając rezultaty porównywalne do czyszczenia w temperaturze nawet 65 stopni C. Podczas takiego zmywania, właśnie w temperaturze 50 stopni C. uwalniają się z detergentów specjalne enzymy, efektywnie rozpuszczające i eliminujące wszelkie zabrudzenia. W niektórych modelach zmywarek, zmywanie z opcją BIO może być nieco wydłużone.

 


Blender

– sprzęt należący do drobnego, kuchennego AGD. Służy do rozdrabniania, miksowania i mieszania produktów spożywczych. Najczęściej używa się go do przyrządzania zup-kremów, koktajli, owocowych lub warzywnych musów itp. Na rynku spotkać można 2 rodzaje blenderów:

  • blendery stojące – często będące częścią większego robota kuchennego, w zestawie z pojemnikiem, do którego wrzuca się mieszane lub rozdrabniane produkty;
  • blendery trzymane w dłoni (ręczne) – w tym przypadku to końcówkę blendera wkłada się do pojemnika, kubka, naczynia z miksowanymi produktami.

 

Blokada wysuwu

– specjalny system poprawiający stabilność szafki. Blokada uniemożliwia wysuwanie więcej niż jednej szuflady na raz, nie ma więc obaw o przypadkowe przewrócenie się szafki.

 

Booster

– specjalna funkcja głównie płyt ceramicznych i indukcyjnych, pozwalająca zwiększyć moc pola grzewczego. Dzięki temu płyta nagrzewa się w błyskawicznym tempie, oszczędzając przy tym sporo czasu. W funkcję booster mogą być też wyposażone piekarniki, podobnie jak w przypadku płyt, opcja ta pozwala na szybkie nagrzanie komory piekarnika.

 

C

Cargo

– niezwykle funkcjonalna szafka o specjalnej konstrukcji pozwalająca na przechowywanie nawet bardzo ciężkich przedmiotów, zwykle pełni funkcję kuchennej mini-spiżarni. Zawartość cargo wysuwa się na zewnątrz szafki za pomocą specjalnych prowadnic, dzięki czemu mamy nieskrępowany dostęp do przechowywanych w niej produktów. Cargo może być niskie (do wysokości kuchennego blatu) lub wysokie (sięgające od podłogi do krawędzi górnych szafek).

 


Ceramiczna płyta grzejna

– rodzaj płyty grzewczej, do swej pracy wykorzystującej energię elektryczną. Jest niezwykle prosta w obsłudze, łatwa do utrzymania w czystości dzięki płaskiej i gładkiej powierzchni, bez jakichkolwiek palników. Powierzchnia płyty wykonana jest z odpornego i wytrzymałego ceramicznego materiału (stąd nazwa), który doskonale przewodzi ciepło. Na płycie zwykle wyodrębnione są pola grzejne, które nagrzewając się do niezwykle wysokich temperatur pozwalają gotować i smażyć wszelkie potrawy. Strefy pól grzewczych podczas pracy płyty są gorące, jednak naokoło powierzchnia urządzenia pozostaje chłodna. Pola grzejne mogą mieć różne kształty i rozmiary, by w maksymalny sposób dostosować je do wielkości garnków i naczyń, a co za tym idzie minimalizować straty energii.

 

Chłodny front

– to specjalne udogodnienie podwyższające bezpieczeństwo użytkowania piekarnika. Specjalna konstrukcja i izolacja drzwiczek urządzenia sprawia, że są one chłodne podczas pracy sprzętu, nagrzewającego się do wysokich temperatur. Temperatura zewnętrznej części drzwiczek nie powinna przekraczać 40-50 stopni C., dzięki czemu nie ma obaw o bolesne poparzenie w przypadku dotknięcia szyby np. przez małe dzieci.
 

Crisp

- (z ang. „kruchy", „chrupiący") - funkcja stosowana w kuchenkach mikrofalowych. Jej podstawowym zadaniem jest nadawanie potrawom chrupiącej skórki, kruchości. Ma zastosowanie szczególnie w przygotowywaniu zapiekanek, pizzy, mięs. Korzystając z tej funkcji możemy mieć pewność chrupiącego wierzchu przy jednoczesnym zachowaniu smaku i aromatu potrawy. Co więcej, przyrządzanie dania trwa krócej niż w piekarniku, i to w dodatku bez użycia tłuszczu.

 

Czyszczenie wnętrza piekarnika

– czynność, nie należąca od ulubionych kuchennych obowiązków. Producenci sprzętu AGD proponują więc ciekawe i ułatwiające codzienne życie funkcje oczyszczania komory piekarnika, m.in.:

Czyszczenie parowe

– odbywa się za pomocą gorącej pary, wytwarzanej we wnętrzu urządzenia. Para rozmiękcza zabrudzenia, tłuszcze i przypalone resztki potraw, które należy potem usunąć za pomocą szmatki z kuchennym detergentem. Trzeba jednak pamiętać, by napełniać wodą specjalny pojemnik, w który wyposażony jest piekarnik z opcją czyszczenia parowego.

Czyszczenie katalityczne

– polega na wykorzystaniu specjalnych paneli katalitycznych zamontowanych we wnętrzu komory piekarnika. Panele mają za zadanie wyłapywać już podczas pieczenia wszelkie zabrudzenia i zapachy i spalać te cząsteczki na etapie pracy urządzenia.

Czyszczenie pyrolityczne

– polega na nagrzaniu piekarnika przez specjalny system do niezwykle wysokiej temperatury (sięgającej nawet 500 stopni C.) i dosłownym zwęgleniu wszelkich zabrudzeń. Powstały popiół wystarczy tylko delikatnie wymieść z dna komory i przetrzeć powierzchnieę wilgotną szmatką.

Czyszczenie z pomocą super gładkiej powłoki

– rozwiązanie to stosowane jest coraz częściej w piekarnikach, w których wnętrze komory pokrywane jest specjalną, niezwykle gładką emalią, właściwie pozbawioną nierówności i porów. Dzięki temu nie przywierają do niej zabrudzenia, a sama powłoka nie wchodzi w żadne reakcje z brudem, cukrami czy tłuszczem. Czyszczenie jej jest więc niezwykle proste, polega na regularnym, delikatnym przecieraniu wilgotną szmatką z kuchennym detergentem. W niektórych modelach, powłoka ta może mieć też właściwości odbijania ciepła do wnętrza piekarnika, co przekłada się efektywniejsze wykorzystanie i niższe zużycie energii elektrycznej potrzebnej do pracy urządzenia.

 

D

Dekorator wnętrz

– osoba, z usług której warto skorzystać urządzając kuchnię. Specjalista zwykle jest w stanie niezwykle trafnie zaplanować kuchenną aranżację, czyniąc z kuchni miejsce szczególnie przyjazne i praktyczne. W końcu to odpowiednio dobrane dodatki są przysłowiową kropką nad „i" każdego wnętrza. Dekorator zawsze powinien brać pod uwagę zdanie i osobiste preferencje i gusta właścicieli kuchni! Sprawdź dekoratora z naszej sieci studiów w Twojej okolicy. Zachęcamy również do sprawdzenia ich realizacji.

 

Dodatkowe płukanie

–funkcja stosowana w pralkach automatycznych umożliwiająca uruchomienie jeszcze jednego, dodatkowego płukania. Ma ona na celu jeszcze dokładniejsze wypłukanie pranych tkanin (niż ma to miejsce podczas zasadniczego, standardowego cyklu). Zwykle zaleca się włączanie tej funkcji podczas prania ubrań niemowlęcych lub osób cierpiących na alergię (uczulonych szczególnie na środki chemiczne). Dodatkowe płukanie w jeszcze dokładniejszy sposób pozwala wypłukać z tkanin resztki i ewentualne pozostałości proszku do prania.

 

Dysza do spieniania mleka

– specjalna dysza, w którą wyposażona jest większość ciśnieniowych ekspresów do kawy. Z dyszy wydobywa się gorąca para wodna, która ma za zadanie spienić mleko dodawane do kawy. W niektórych modelach ekspresów możliwa jest regulacja wielkości strumienia pary. W nieco bardziej zaawansowanych ekspresach można spotkać też specjalny pojemnik na mleko, z którego urządzenie samo pobiera odpowiednią ilość mleka, podgrzewa je, spienia i dozuje do filiżanki z kawą.

 

E

EasyLift

– specjalnie skonstruowane półki, występujące w najnowszych modelach chłodziarko-zamrażarek, najczęściej typu Side by Side. Ich cechą charakterystyczną jest fakt, że można je niezwykle łatwo regulować, podnosić, opuszczać – nawet jedną ręką. Co ciekawe, czynności te można bez problemu wykonywać przy pełnym załadunku półki – oznacza to nie tylko uproszczenie regulacji ale i sporą oszczędność czasu (nie trzeba przecież opróżniać półki, by ją swobodnie podnieść czy opuścić), a przy tym lepszą ergonomię we wnętrzu chłodziarki.

 

EcoClean

– specjalny system umożliwiający czyszczenie się komory piekarnika podczas pieczenia. Wszystko za sprawą specjalnej powłoki pokrywającej wnętrze piekarnika, która redukuje niepożądane zapachy i rozkłada zanieczyszczenia powstające podczas pieczenia.

 

Przykład produktu wyposażonego w system EcoClean:

 

EcoZeolith

– specjalny system suszenia stosowany w niektórych modelach nowoczesnych zmywarek. Wykorzystuje on właściwości naturalnego materiału zeolitu, który jest w stanie pochłaniać duże ilości wody, jednocześnie emitując niemałą ilość ciepła. Pozwala to na ograniczenie zużycia energii przez zmywarkę, Oszczędności mogą sięgać nawet 20 % w stosunku do zmywarek, które w ten system nie zostały wyposażone.

 

Ekspres ciśnieniowy

– doskonałe urządzenie do parzenia kawy. Ekspres mieli kawę i przepuszcza przez nią gorącą wodę pod odpowiednim ciśnieniem. Wskutek tego powstaje aromatyczny napar nalewany przez urządzenie do ustawionej w odpowiednim miejscu filiżanki. Woda wykorzystywana do parzenia kawy nigdy nie jest wrząca, zwykle ma temperaturę ok. 95 stopni C. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wyjątkowo aromatycznego napoju. Głównym elementem ekspresu ciśnieniowego jest jednak pompa, której zadaniem jest wytworzenie odpowiedniego ciśnienia wody. Zazwyczaj ciśnienie to waha się od 10 do 19 barów (chociaż w ekspresach niskociśnieniowych parametr ten może być nawet 2-3-krotnie niższy).

 

Przykłady ekspresów ciśnieniowych dostepnych w Sklepie Max Kuchnie:

 

Ekspres przelewowy

– urządzenie do przyrządzania kawy. Zasada jego działania polega na podgrzewaniu i zagotowywaniu wody zgromadzonej w zbiorniku ekspresu i „przelewaniu" jej przez mieloną kawę umieszczoną w specjalnym pojemniku. Podczas tych operacji zostaje zaparzony napój, który gromadzony jest w dzbanku ekspresu. Dzbanek z reguły jest umieszczony na gorącej płycie, która dba o to, by kawa nie stygła. Ekspres przelewowy pozwala na przygotowanie aromatycznej kawy, jednak prawdziwi smakosze tego napoju uważają, że o wiele lepsza kawa powstaje w ekspresie ciśnieniowym.

 

Eliminowanie zapachów

– to nic innego jak usuwanie przykrych zapachów, oparów czy aromatów powstałych podczas gotowania i pieczenia potraw. Opary takie są usuwane przez okap – urządzenie mające postać wyciągu lub pochłaniacza, umiejscawianego nad płytą grzewczą lub w blacie kuchennym bezpośrednio przy płycie.

 

F

 

Filtr antyosadowy

– rodzaj filtra montowanego w czajnikach elektrycznych tuż przy otworze wylotowym. Filtr ten ma za zadanie wyłapywać wapienne osady (potocznie zwane kamieniem) podczas wylewania wrzącej wody z czajnika. Dzięki temu poprawia się jakość pitej wody. Filtr taki trzeba regularnie, raz na jakiś czas, czyścić mechanicznie pod bieżąca wodą.


Filtry przeciwtłuszczowe

– jeden z głównych elementów okapów kuchennych. Filtry te mają za zadanie zatrzymywać cząsteczki tłuszczu dostające się do okapu wraz z parą wodną powstającą podczas gotowania lub smażenia. Filtry przeciwtłuszczowe mogą być metalowe lub fizelinowe. Te ostatnie trzeba wymieniać co kilka miesięcy, nie można ich wyczyścić. Wykonane są ze specjalnej włókniny. Zdecydowanie lepsze są filtry metalowe, składają się z kilku warstw gęstej, metalowej siateczki, na powierzchni której osadza się tłuszcz. Tego typu filtry są wielokrotnego użytku. Zabrudzone wystarczy dokładnie wyczyścić ręcznie lub w zmywarce. Zabiegi takie najlepiej wykonywać systematycznie, co 3-4 miesiące.

 

Frytkownica

– sprzęt kuchenny należący do drobnego AGD służący do przygotowywania (smażenia) potraw na rozgrzanym oleju – głównie frytek (stąd nazwa). Z reguły frytkownica składa się z pojemnika na olej i koszyczka, w którym umieszcza się surowe warzywa. Wraz z koszyczkiem zanurza się je w pojemniku z rozgrzanym olejem, a po usmażeniu potrawy wyciąga razem z koszem. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, pozwalające uniknąć poparzenia i problematycznego „wyławiania" pojedynczych frytek z gorącego oleju. Niektóre z modeli wyższej klasy mogą być wyposażone w specjalną, nieprzywierającą powłokę wykonaną z teflonu oraz w szereg nowoczesnych funkcji ułatwiających korzystanie ze sprzętu.

 

Fuzzy Logic

– specjalna funkcja nowoczesnych zmywarek do naczyń. Zasada jej działania polega na automatycznym rozpoznawaniu stopnia zabrudzenia naczyń umieszczonych w zmywarce, ich ilości i innych parametrów. Dzięki temu urządzenie jest w stanie samodzielnie dostosować poszczególne parametry zmywania takie jak: długość cyklu zmywania i ilość wykorzystanej w tym celu wody. Gwarantuje to nie tylko minimalizowanie zużycia wody przez zmywarkę, ale też doskonałe efekty zmywania (bez względu na to czy zmywarka jest pełna, czy załadowana w części).

 

Funkcja utrzymywania temperatur

– opcja stosowana w piekarnikach, przydatna szczególnie w sytuacjach, w których planujemy piec długo potrawę w niskiej temperaturze. Piekarnik utrzymuje temperaturę na stałym, ustalonym z góry poziomie, zapobiegając przypalaniu się przyrządzanych dań.

 

G

Gres

– specyficzna płytka ceramiczna wykorzystywana jako materiał na kuchenną podłogę. Gres formuje się z kamionki szlachetnej, następnie poddaje prasowaniu pod naciskiem nawet 700-800 kg/cm2, by w końcowej fazie wypalić płytkę w bardzo wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 1300 stopni C. Gres charakteryzuje się niezwykłą twardością i dobrą odpornością na ścieranie, małą nasiąkliwością oraz mrozoodpornością.
 

H

Halogen

– rodzaj żarówki z żarnikiem wolframowym, wypełnionej szlachetnym gazem i niedużą ilością halogenu. Tego typu lampy są niezwykle chętnie stosowane w kuchni jako ciekawe oświetlenie punktowe, jak i dekoracyjne. Halogen emituje ciepłe światło, o natężeniu kilkukrotnie większym niż w przypadku tradycyjnych żarówek. W dobrym stopniu oddaje barwy, nie ma więc obaw o zmianę koloru żywności oświetlanej przez halogeny. Żywotność halogenów jest prawie dwukrotnie dłuższa niż tradycyjnych żarówek, ich wadą jest jednak nagrzewanie się i mała skuteczność, dlatego często stosuje się kilka lub kilkanaście halogenów do oświetlenia wybranego fragmentu kuchni.

 

I

Indukcyjna płyta

– płyta kuchenna, do swej pracy wykorzystująca zjawisko indukcji. Podczas pracy sprzętu, powierzchnia płyty nie nagrzewa się, w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego wytwarza się jednak ciepło na dnie naczynia ustawionego na płycie. Warunkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania płyty indukcyjnej jest gotowanie w specjalnych garnkach i naczyniach wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Jest bardzo energooszczędna, szybka i jednocześnie bezpieczna ze względu na zimną powierzchnię, która może się jedynie wtórnie ogrzewać od gorących naczyń stojących na płycie.

 

Intensywne wentylowanie

– opcja, w którą wyposażone są niektóre okapy. Pozwala na pracę sprzętu na najwyższych obrotach przez kilkanaście minut (zazwyczaj jest to 10, 15 lub 30 minut). W tym czasie z bardzo dużą mocą i wydajnością usuwane są z powietrza wszelkie zanieczyszczenia, zapachy i opary. Funkcja ta przydaje się w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybko i sprawnie oczyścić atmosferę w kuchni lub kiedy gotujemy potrawy o wyjątkowo silnym, niekoniecznie przyjemnym aromacie (np. podczas smażenia ryby, gotowania kapusty itp.). Jest to też praktyczne rozwiązanie na wypadek przypalenia dania i przykrego zapachu spalonego jedzenia.

 

J

Jony srebra

- coraz częściej wykorzystywane są do tworzenia specjalnych antybakteryjnych powłok stosowanych np. wewnątrz lodówek czy na powierzchni zlewozmywaka. Srebro może się bowiem pochwalić bakteriobójczymi, przeciwpasożytniczymi i grzybobójczymi właściwościami, dzięki którym uniemożliwia namnażanie się bakterii, a co za tym idzie prowadzi do ich wyginięcia.

 

K

Kanałowy grzejnik

– specjalny rodzaj grzejnika stosowany w przypadku kuchni z panoramicznym, balkonowym lub tarasowym oknem. Grzejnik taki umieszczany jest w kanale w podłodze tuż przy drzwiach tarasowych, dzięki czemu może skutecznie ogrzewać pomieszczenie, będąc jednocześnie niewidocznym. Zastosowanie takiego grzejnika pozwala też na ograniczenia napływu zimnego powietrza z tarasu czy ogrodu.

 

Klasa energetyczna

- parametr wskazujący na wielkość zużycia prądu przez dane urządzenie. Wielkość tego zużycia mierzona jest w określonych warunkach, spełniających z góry narzucone normy, dzięki czemu można ją porównywać miedzy różnymi modelami tego samego typu sprzętu, np. pomiędzy lodówkami, pralkami automatycznymi itp. Umożliwia to porównanie, przynajmniej w przybliżeniu, kosztów eksploatacji rożnych modeli. Jednym słowem klasa energetyczna informuje o efektywności lub wydajności danego urządzenia, a co za tym idzie pozwala określić jego energooszczędność lub energochłonność. Klasy energetyczne mają literowe oznaczenia: od A do G, przy czym urządzenia oznaczone literą A zużywają o wiele mniej energii elektrycznej niż ich odpowiedniki należące dla klasy C, D itd. Na rynku można też spotkać sprzęty oznaczone symbolami A+, A++, które są jeszcze bardziej energooszczędne od urządzeń z klasą A. Informacji o klasie energetycznej należy szukać na etykiecie energetycznej, w którą muszą być zaopatrzone sprzęty AGD. Obowiązek taki nakładają na producentów przepisy prawne Unii Europejskiej.
 

Komora świeżości

– specjalna strefa w chłodziarce, najczęściej mająca postać szuflady, w której panuje bardzo niska, bliska zeru temperatura. Zwykle waha się ona od -1 do +3 stopni C. i jest zależna od modelu lodówki i ustawień urządzenia. Komora służy do przechowywania szybko psującej się żywności, warzyw, owoców, ale przede wszystkim surowego mięsa, wędlin, ryb. Dzięki niskiej, o wiele niższej niż w pozostałej części chłodziarki, temperaturze żywność nie traci smaku, kolorów i wartości odżywczych, nie jest jednocześnie poddawana mrożeniu, może więc być spożywana czy poddawana dalszej obróbce zaraz po wyjęciu z komory.

 

Kosz

– element wewnętrzny zmywarki do naczyń. Wysuwany na specjalnych rolkach i prowadnicach, dzięki czemu wkładanie i wyjmowanie naczyń jest niezwykle łatwe i wygodne. W większości zmywarek występują dwa kosze: górny i dolny. Zwykle kosz dolny służy do zmywania bardzo zabrudzonych i dużych naczyń, podczas gdy w koszu górnym zaleca się umieszczać naczynia delikatne, filiżanki, kubki, szklanki. Kosze mogą być wyposażone w dodatkowe akcesoria, elementy tj. stojak na kieliszki i wysokie szklanki, dodatkowe półki na sztućce, uchwyty na butelki, słoiki itp.

 

L

LCD

– rodzaj płaskiego wyświetlacza, którego działanie opiera się na ciekłych kryształach (Liquid Crystal Display). Z reguły wyświetlacze takie umieszczane są na kuchennych sprzętach AGD, jak lodówki czy piekarniki. Obraz na ekranach LCD jest niezwykle czytelny, wysokiej jakości, nie męczy przy tym wzroku użytkownika. Charakteryzuje się niskim zużyciem energii elektrycznej oraz wyjątkowo długim czasem pracy. Dzięki takiemu ekranowi możliwie staje się dokładne wskazanie np. temperatury chłodzenia w lodówce lub zaprezentowanie szczegółowych ustawień urządzenia.

 

Low Frost

– nowoczesna technologia stosowana w chłodziarko-zamrażarkach, w których nie ma funkcji NoFrost. Dzięki Low Frost szron i lód, które osadzają się na wewnętrznych ściankach sprzętu podczas chłodzenia i mrożenia, wytwarzają się bardzo wolno. Jest to możliwe dzięki specjalnemu systemowi odprowadzania wilgoci, która jest odpowiedzialna za grube warstwy lodu w chłodziarko-zamrażarkach. Low Forst powoduje, ze warstwa ta jest, ale jest na prawdę minimalna. Umożliwia to nie tylko lepsze, bardziej energooszczędne funkcjonowanie lodówki, ale też rzadsze, szybsze i łatwiejsze jej rozmrażanie.

 

Ł

Łatwoczyszcząca się powłoka

– rodzaj specjalnej powłoki stosowanej głównie w dobrej klasy piekarnikach. Jest ona niezwykle gładka, dzięki czemu nie przywierają do niej zabrudzenia, tj. tłuszcz, przypalone resztki potraw, sosów itp. Wszelkie zabrudzenia wystarczy jedynie wytrzeć wilgotną szmatką. Specyfika powłoki sprawia także, że ciepło wytwarzane w komorze piekarnika rozchodzi się niezwykle szybko, łatwo i równomiernie.

 

M

Magic Clean

– specjalna, nowoczesna powłoka stosowana w niektórych modelach piekarników. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „magiczną czystość". Powłoka zapobiega przywieraniu, przypalaniu resztek potraw czy pryskającego tłuszczu. Jest prawie idealnie gładka, bez porów, dzięki czemu zabrudzenia powstające podczas pieczenia nie wchodzą z nią w reakcję i nie przywierają do niej. Wszelkie powstałe zanieczyszczenia wystarczy zetrzeć wilgotną ściereczką, bez użycia specjalnych detergentów, proszków, środków chemicznych.

 

Malakser

– inaczej zwany robotem kuchennym lub kuchennym urządzeniem wielofunkcyjnym. To drobny sprzęt AGD pomagający w wykonywaniu codziennych czynności kuchennych. Dzięki zastosowaniu wielu różnych pojemników, noży i końcówek malakser może siekać, mieszać, mielić, ucierać, wyrabiać ciasto, rozdrabniać owoce i warzywa. Zwykle możliwa jest regulacja stopnia rozdrobnienia czy siekania produktów a także regulacja prędkości i mocy sprzętu. Niektóre modele wyposażone są w dodatkowe przystawki i urządzenia, takie jak np. blender.

 

MDF

– skrót od angielskiego medium-density fibreboard. Jest to rodzaj drewnopochodnej płyty, która powstaje w wyniku zmieszania zmielonych kawałków drewna ze związkami organicznymi. Mieszanka taka jest następnie poddawana utwardzaniu w pod wysokim ciśnieniem i w bardzo wysokiej temperaturze. MDF jest powszechnie stosowany do produkcji mebli kuchennych, daje się bowiem łatwo obrabiać, przycinać i formować. W zależności od rodzaju wykończenia, może przybierać różne formy, kolory, struktury.

 

Młynek w ekspresie ciśnieniowym

– część ekspresu pozwalająca na mielenie ziaren kawy podczas parzenia napoju. Dzięki automatycznemu młynkowi kawa może być równomiernie i doskonale zmielona. Młynki, szczególnie w ekspresach dobrej jakości, umożliwiają regulację wielkości mielenia – od grubo zmielonego ziarna, do bardzo drobno zmielonego proszku. Młynki mogą być wykonane z ceramiki lub stali. Pierwsze dość cicho pracują, drugie z kolei są niezawodne i wytrzymałe.

 

Moc przyłączeniowa

– informuje o maksymalnym zużyciu prądu przez dane urządzenie, jakiego możemy się spodziewać podczas pracy sprzętu. Podawany jest w kilowatach (kW). Jest to bardzo przydatny parametr, pozwala bowiem dostosować instalację elektryczną w kuchni do wymagań wszystkich sprzętów lub odwrotnie – pozwala dobrać sprzęty o odpowiedniej mocy przyłączeniowej do istniejącej instalacji elektrycznej. Nie wzięcie tego pod uwagę może bowiem ograniczyć możliwość korzystania z kilku elektrycznych urządzeń w tym samym czasie – jeśli ich moce przyłączeniowe będą wyższe niż możliwości instalacji, nastąpi przeciążenie sieci i wyłączenie bezpieczników.

 

N

Nabłyszczacz do zmywarek

– środek stosowany w zmywarkach, zwykle w postaci płynu, nadający mytym naczyniom blask. Jego niedobór lub brak może powodować powstawania nieestetycznych zacieków na czyszczonych naczyniach, szczególnie kieliszkach i szklankach.

 

No Frost

– nowoczesna technologia stosowana w lodówkach, pozwalająca na chłodzenie bez wytwarzania szronu na ściankach urządzenia. Zasada jej działania opiera się na szybkim krążeniu chłodnego powietrza wewnątrz lodówki i usuwaniu wilgoci. Dzięki zastosowaniu systemu No Frost przechowywane w zamrażarce produkty nie zlepiają się, a żywność przechowywana w chłodziarce dłużej pozostaje świeża. Lodówka zużywa też mniej energii elektrycznej, a co ważne - użytkownik nie musi odmrażać zamrażarki. Produkty przechowywane w chłodziarko-zamrażarkach z funkcją No Frost muszą być jednak przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w przeciwnym wypadku będą szybko wysychać.

 

Normalny program zmywania

– program, w który wyposażonych jest większość zmywarek dostępnych obecnie na rynku. Przeznaczony jest do codziennego zmywania, średnio zabrudzonych naczyń. Zazwyczaj zmywarka pracując w tym programie zmywa brudne naczynia w temperaturze 50-65 stopni C. (w zależności od modelu). Program normalny trwa z reguły ok. 90 minut, chociaż spotkać można modele zmywarek pracujące w tym programie znacznie krócej lub dłużej.

 

O

Ociekacz

– część zlewozmywaka, mająca postać pogłębionej powierzchni z otworem na ściekającą wodę. Zwykle ociekacza używa się do trzymania w nim rozmrażającej się żywności, odkładania umytych, mokrych naczyń czy produktów spożywczych poddawanych dalszej obróbce, myciu itp. Dzięki specjalnej konstrukcji zlewozmywaka, woda z ociekacza odprowadzana jest wraz z wodą z odpływu zlewozmywaka bezpośrednio do kanalizacji.

 

Przykład zlewozmywaków z ociekaczem w Sklepie Max Kuchnie:

 

Odświeżacz do zmywarek

– środek stosowany w zmywarkach w celu zapewnienia przyjemnego, świeżego zapachu w urządzeniu zarówno podczas zmywania jak i wtedy, kiedy zmywarka stoi pusta. Odświeżacz ma za zadanie również pochłaniać nieprzyjemne zapachy, które mogą powstawać w zmywarce.

 

Odwrócona osmoza

– specyficzny, bardzo nowoczesny rodzaj filtracji wody. Pozwala nie tylko oczyszczać, ale i uzdatniać wodę – woda po przejściu przez system odwróconej osmozy jest zdatna do picia bezpośrednio z kranu. System odwróconej osmozy umożliwia usuniecie z wody wszelkich, nawet najmniejszych zanieczyszczeń – również bakterii i wirusów. Ze względu na swego rodzaju wyjałowienie oczyszczanej w ten sposób wody, zaleca się jej dodatkowe mineralizowanie (odwrócona osmoza usuwa również też „dobre" związki zawarte w wodzie).

 

Okap kominowy

– rodzaj okapu, zwany także przyściennym. Montuje się go bezpośrednio nad płytą grzewczą, przy ścianie, zwykle między górnymi kuchennymi szafkami. Jego cechą charakterystyczną jest kształt długiego, pionowego komina, jaki przybiera obudowa tego typu okapu. Ma ona za zadanie maskować rurę odprowadzającą opary, zapachy czy wilgoć do kanału wentylacyjnego.

 

Okap uchylny

– rodzaj okapu kuchennego, który zabudowuje się w szafce. Jest praktycznie niewidoczny, ponieważ całe urządzenie jest schowane za frontem szafki. To właśnie otwarcie tego frontu, a właściwie jego uchylenie, powoduje uruchomienie okapu i odsłonięcie jego części, która jest odpowiedzialna za pochłanianie oparów, wilgoci i zapachów. Aby zamontować tego typu okap, trzeba mieć odpowiednio do tego przystosowaną szafkę kuchenną.

 

Okap wyspowy

– specyficzny rodzaj okapu kuchennego. W odróżnieniu od tradycyjnego okapu, model wyspowy nie musi być montowany przy ścianie. Jego konstrukcja pozwala na lokowanie go na suficie, dlatego polecany jest do kuchni, w których płyta grzewcza znajduje się na środku pomieszczenia, na wyspie kuchennej (stąd nazwa okapu). Z reguły okapy wyspowe charakteryzują się dość dużą wydajnością, doskonale nadają się więc do dużych, przestrzennych kuchni (również otwartych), z powodzeniem poradzą sobie z odprowadzaniem wilgoci i wszelkich oparów powstających podczas gotowania.

 

P

Perlator

– rodzaj specjalnej nakładki montowanej na baterii łazienkowej lub kuchennej. Perlator ma postać siteczka o bardzo małych oczkach. Przepływający przez nie strumień wody jest napowietrzany, dzięki czemu jest optycznie zwiększony. Pozwala to na znaczne oszczędności wody wypływającej z kranu. Napowietrzony strumień nie rozchlapuje się na naczyniach czy ściankach zlewozmywaka, stwarza wrażenie „miękkiego", woda niejako opływa przeszkody (np. naczynia), na jakie natrafia. Najbardziej popularne są perlatory z metolowymi siteczkami, chociaż na rynku spotkać też można modele z plastikowymi lub silikonowymi siteczkami. Te ostatnie są szczególnie praktyczne podczas czyszczenia i usuwania kamienia osadzającego się w perlatorze, w przypadku wody o dość dużej twardości. Perlatory starszego typu mają gwint wewnętrzny i są nakręcane na wylewkę baterii, nowsze modele mają gwint zewnętrzny by można je swobodnie wkręcić w końcówkę baterii.

 

Piekarnik gazowy

– typ piekarnika do swej pracy wykorzystujący gaz. Jego minusem jest fakt, że grzanie odbywa się tylko od dołu, jednak można dość łatwo i szybko regulować temperaturę zwiększając lub zmniejszając płomień. Niewątpliwą zaletą jest dość niska cena i niewysokie koszty eksploatacji. Komora piekarnika gazowego dosyć szybko się nagrzewa.
 

Piekarnik elektryczny

– typ piekarnika do swej pracy wykorzystującego energię elektryczną. Zwykle tego typu piekarniki wyposażone są w 2 grzałki: górną i dolną, co umożliwia nie tylko stosunkowo szybkie nagrzanie piekarnika ale też swobodne sterowanie pieczeniem oraz temperaturą wewnątrz komory. Dzięki licznym udogodnieniom i praktycznym funkcjom piekarnik elektryczny może sam się włączyć lub wyłączyć o określonej godzinie, sam też utrzymuje zaprogramowaną temperaturę pieczenia. Niestety jest dość drogi w eksploatacji.

 

Pochłaniacz

– rodzaj okapu kuchennego, nie mający podłączenia do komina. Zasadą jego działania jest zasysanie wilgotnego, zanieczyszczonego powietrza powstającego w kuchni np. podczas gotowania. Powietrze takie jest następnie przepuszczane przez szereg filtrów, oczyszczane, osuszane i wpuszczane z powrotem do pomieszczenia. Pochłaniacz pracuje nieco mniej wydajnie niż wyciąg, ale jest doskonałym rozwiązaniem do kuchni, w których nie ma osobnego kanału wentylacyjnego w kominie umożliwiającego podłączenie okapu. Pracuje więc w trybie zamkniętym, pozwala jednak skutecznie oczyszczać kuchenne powietrze z zapachów, zanieczyszczeń czy oparów.

 

Pyroliza

– specjalny, stosowany w wysokiej klasie piekarników system umożliwiający łatwe i bezwysiłkowe oczyszczanie komory urządzenia. Piekarnik wyposażony w tę funkcję nagrzewa się do niezwykle wysokiej temperatury, sięgającej nawet 500 stopni C. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia, przypalenia itp. zostają dosłownie zwęglone i zamieniają się w popiół, który trzeba jedynie wymieść z komory piekarnika po zakończonym cyklu czyszczenia.

 

R

Regulacja mocy kawy

– opcja występująca w ekspresach ciśnieniowych. Pozwala na automatyczne, ustalone przez użytkownika dozowanie odpowiedniej ilości kawy (zwykle miedzy 5 a 12 gramami) potrzebnej do zaparzenia jednej filiżanki napoju. W niektórych modelach ekspresów ciśnieniowych można też regulować moc kawy poprzez zmiany ustawień stopnia zmielenia kawy. Im drobniej zmielone ziarna kawy, tym napar będzie mocniejszy.

 

Robot kuchenny

– dawniej zwany malakserem, sprzęt należący do drobnego, kuchennego AGD. Charakteryzuje się wielofunkcjonalnością dzięki licznym narzędziom, końcówkom, nożom, ubijakom i przeróżnym pojemnikom, w jakie jest wyposażony. Ilość i różnorodność dodatków zwykle zależy od modelu i stopnia zaawansowania robota. Robot umożliwia miksowanie, mieszanie, wyrabianie ciasta, siekanie, rozdrabnianie itp. Jest bardzo praktycznym urządzeniem, niezwykle przydatnym w kuchni podczas codziennych czynności.

 

Roczne zużycie wody przez pralkę

- jeden z parametrów, jakie zobowiązani są podawać producenci sprzętów AGD. Podawane jest w litrach i mierzone zawsze przy jednakowych normach: podczas 220 standardowych cykli prania wykonywanego automatycznym programem przeznaczonym do prania odzieży bawełnianej w temperaturze 40 i 60 stopni C. Pranie odbywa się przy pełnym i częściowym załadunku. Jest to jeden z parametrów umożliwiający porównanie efektywności i oszczędności kilku różnych modeli pralek, jednak warto mieć świadomość, że rzeczywiste zużycie wody przez daną pralkę w dużej mierze zależy od indywidualnego sposobu użytkowania urządzenia.

 

S

Sensor System

– specjalny system stosowany w dobrej jakości zmywarkach, który dzięki odpowiednio rozmieszczonym we wnętrzu urządzenia sensorom, jest w stanie rozpoznać stopień zabrudzenia naczyń umieszczonych w zmywarce. Pozwala to na automatyczne dobranie przez urządzenie odpowiedniej ilości wody i temperatury zmywania, dostosowanie długości programu i poszczególnych składowych cyklu. System dobiera też ciśnienie wody, pod jakim zmywane są naczynia, minimalizując przy tym zużycie energii elektrycznej i wody. Użytkownik ma więc pewność, że naczynia zostaną dobrze umyte.

 

Sensor zapachu

– specjalny system, w który wyposażone są niektóre modele okapów kuchennych. Pozwala na automatyczne zidentyfikowanie oparów powstałych podczas gotowania i samoczynne uruchomienie się okapu. Pozwala to zapomnieć o włączaniu wyciągu przez użytkowników, przydaje się zwłaszcza osobom zapominalskim. Sensor automatycznie wyłącza okap, kiedy powietrze w kuchni jest już dostatecznie oczyszczone i osuszone.

 

Side by Side

– jeden z najnowocześniejszych i największych typów lodówek, jakie można spotkać na rynku sprzętów AGD. Urządzenie takie może mieć nawet 600 litrów pojemności i charakteryzować się wyjątkowo dużymi wymiarami (wysokość do 2 metrów, szerokość i głębokość do 1 metra!). Cechą charakterystyczną lodówek Side by Side jest sposób otwierania drzwiczek urządzenia. W odróżnieniu od tradycyjnych chłodziarek, w Side by Side drzwi umieszczone są obok siebie i otwierają się na boki, na zewnątrz (jak w szafie). Z zewnątrz lodówka taka przypomina dwie tradycyjne lodówki ustawione obok siebie. Za drzwiami umieszczone są dwie oddzielne komory, które (w zależności od modelu) mogą być chłodziarkami lub jedna jest chłodziarką, a druga zamrażarką.

 

SoftLight

– łagodna i stopniowa zmiana natężenia oświetlenia stosowanego np. w okapach kuchennych. Pozwala na dostosowywanie wzroku użytkownika do światła. Podczas włączania oświetlenia, początkowo jest ono słabe, w miarę upływu czasu wzrasta, by osiągnąć maksymalne, zaprogramowane natężenie. Funkcja ta działa również w sytuacji wyłączania światła, zmniejszając łagodnie jego moc, aż do całkowitego wyłączenia.

 

Sokownik

– rodzaj urządzenia, dzięki któremu można wytwarzać soki owocowe lub warzywne. Zasada działania sokownika opiera się na działaniu gorącej pary wodnej. Urządzenie składa się z trzech głównych elementów:

  • dolnej części – zbiornika, w którym umieszcza się wodę,
  • środkowej części – zbiornika na sok, zwykle wyposażonego w rurkę umożliwiającą odprowadzenie nadmiaru wytworzonego soku.
  • górnej części – pojemnika na owoce lub warzywa. Pojemnik ten ma w swym dnie otwory.

Poszczególne części nakłada się na siebie od góry całość przykrywając pokrywką. Całe urządzenie ustawia się na płycie grzewczej. Pod wpływem ciepła, woda umieszczona w dolnej części sokownika zaczyna wrzeć i parować. Para przechodzi przez wewnętrzną rurkę do górnej części, w której umieszczone są owoce. Para ogrzewając owoce i przenikając przez nie powoduje wydzielanie się soku, który otworami w dnie górnej części sokownika spływa do środkowej części urządzenia.
Sokownik pozwala w naturalny sposób pozyskiwać sok z warzyw i owoców, umożliwia też wytwarzanie dżemów i konfitur z masy owocowej powstałej po wytworzeniu soku. Nadaje się również do gotowania na parze np. ziemniaków i innych produktów spożywczych.

 

Strefa Intensywna

– część nowoczesnych zmywarek, w której producenci zalecają umieszczanie wyjątkowo zabrudzonych i trudnych do oczyszczenia naczyń i garnków. Zwykle jest to dolny kosz, w którym naczynia są czyszczone strumieniem wody silniejszym o ok. 20 % niż w strefie kosza górnego. Takie rozróżnienie poszczególnych stref w zmywarce umożliwia jednoczesne zmywanie naczyń wyjątkowo brudnych wraz z delikatnymi szklankami czy filiżankami, które umieszcza się w koszu górnym. Pozwala to oszczędzać nie tylko czas ale też wodę i detergenty, ponieważ wszystkie naczynia zmywane są podczas tego samego cyklu.

 

Super mrożenie (szybkie mrożenie)

– funkcja stosowana w chłodziarko-zamrażarkach mająca na celu szybkie i głębokie zamrożenie wsadzanych do niej produktów spożywczych. Urządzenie przez określony czas jest w stanie gwałtownie obniżyć temperaturę, dzięki czemu żywność jest niezwykle szybko zamrażana, nie tracąc przy tym wartości odżywczych i witamin. Co więcej, nie ma obaw o podniesienie temperatury we wnętrzu zamrażarki (i rozmrożenie znajdujących się w niej, zamrożonych produktów), które zazwyczaj ma miejsce, kiedy w chłodziarkach umieszcza się produkty posiadające temperaturę pokojową, a mrożenie następuje wolno i stopniowo. Funkcja ta przydaje się też w przypadku, kiedy szybko potrzebujemy zrobić np. kostki lodu do napojów. W większości modeli opcja ta wyłącza się automatycznie po osiągnięciu pożądanych efektów i stałej, docelowej temperatury w komorze zamrażarki. Funkcja ta może powodować większe zużycie energii przez zamrażarkę.

 

Szybkie schładzanie

– funkcja podobna do opcji super mrożenia, stosowana w chłodziarkach. Ma za zadanie szybko i skutecznie schłodzić wkładane do wnętrza lodówki produkty, nie dopuszczając do podniesienia się temperatury w komorze urządzenia. Niezwykle przydatna szczególnie latem, w upalne dni. Podobnie jak opcja super mrożenia, w większości urządzeń dostępnych na rynku, szybkie schładzanie wyłącza się automatycznie po osiągnięciu przez chłodziarkę pożądanej, w miarę stałej temperatury we wnętrzu lodówki. Częste korzystanie z tej opcji może mieć wpływ na nieco wyzsze rachunki za prąd, ponieważ aby szybko schłodzić żywność, lodówka pobiera nieco więcej energii elektrycznej niż w przypadku standardowej pracy.
 

Szybkowar

– bardzo szczelny garnek o specjalnej konstrukcji umożliwiający gotowanie na parze z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia wytwarzanego wewnątrz szczelnie zamkniętego naczynia. Zasada działanie szybkowaru jest prosta: w skutek podgrzewania na płycie grzewczej, wzrasta temperatura wewnątrz garnka, a wytwarzająca się para wodna nie mając ujścia na zewnątrz kumuluje się i powoduje wzrost ciśnienia. Dzięki temu gotowana potrawa gotuje się znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku (o ok. 50-60 %), zachowując przy tym większość witamin i wartości odżywczych. Zwykle szybkowary wykonane są ze stali nierdzewnej, chociaż można też spotkać modele z aluminium. Najważniejszym elementem szybkowaru jest szczelna pokrywa i zawór bezpieczeństwa pozwalający kontrolować poziom wytworzonego ciśnienia.

 

Ś

Środek do czyszczenia zmywarek

– specjalnie tworzony w tym celu detergent pozwalający doskonale wyczyścić wnętrze zmywarki z tłuszczu, zabrudzeń, bakterii. Umożliwia zdezynfekowanie zmywarki, usuwa jednocześnie kamień osadzający się na jej ściankach, dyszach, grzałce, umożliwia w ten sposób nie tylko higieniczne, ale i bezproblemowe, długie użytkowanie urządzenia. Zazwyczaj środek do czyszczenia umieszcza się we wnętrzu pustej zmywarki i ustawia sprzęt na najwyższą temperaturę zmywania. Zawsze jednak przed użyciem należy przeczytać ulotkę i stosować się do zaleceń producenta danego środka czyszczącego.
 

T

Tabletki do zmywania

– rodzaj detergentu stosowanego w zmywarkach do czyszczenia naczyń. Skład tabletki jest odpowiednio dobrany, skoncentrowany, by jedna tabletka wystarczała na wymycie pełnego załadunku brudnych naczyń w zmywarce. Tabletki mogą być wieloskładnikowe (np. zawierać w swym składzie zmiękczacze wody lub nabłyszczacze), co w pewnym stopniu ogranicza stosowanie w zmywarce dodatkowych detergentów.

 

Termoobieg

– rodzaj specjalnego wentylatora montowanego w piekarnikach lub kuchenkach mikrofalowych, który podczas swej pracy wywołuje w komorze urządzenia ruch nagrzanego powietrza. Skutkiem tego jest jednakowa temperatura w całym piekarniku lub mikrofalówce – pieczone dania są więc równomiernie opiekane. Wykorzystanie termoobiegu umożliwia jednoczesne pieczenie dań na kilku poziomach, pozwala też na pieczenie w nieco niższej temperaturze niż bez użycia termoobiegu oraz na skrócenie samego czasu pieczenia. Pociąga to za sobą oszczędności w zużyciu energii elektrycznej przez dany sprzęt.

 

Przykład produktów w Sklepie Max Kuchnie z termoobiegiem:

 

Termosonda

– specjalny czujnik stosowany w nowoczesnych piekarnikach umożliwiający kontrolowanie temperatury wewnątrz przyrządzanej potrawy, np. w pieczonym mięsie. Wbija się go w potrawę i ustawia na pożądaną temperaturę. W momencie, kiedy potrawa osiągnie oczekiwany poziom temperatury, termosonda automatycznie wyłącza piekarnik i informuje użytkownika sygnałem dźwiękowym. Termosonda w ramach indywidualnych ustawień umożliwia też utrzymywanie w komorze piekarnika stałej, ustalonej wcześniej temperatury i czasu pieczenia.

 

Termostatyczna bateria

– niezwykle praktyczna i oszczędna bateria, która może z powodzeniem być używana w kuchni. Cechą charakterystyczną takiej baterii jest możliwość ustawienia stałej temperatury wypływającej z niej wody za pomocą specjalnego pokrętła. Dzięki zamontowanemu wewnątrz termostatowi wypływająca woda ma zawsze tą samą, ustawioną wcześniej przez użytkownika temperaturę – nie traci się więc ani czasu, ani wody na każdorazowe ustawianie temperatury. Jest to też bezpieczne rozwiązanie w domu, w którym są małe dzieci – możliwość ustawienia i zablokowania wybranej temperatury wody gwarantuje, że dziecko nie oparzy się przypadkowo odkręcając kurek z gorącą wodą.

 

Toster

– inaczej zwany opiekaczem to urządzenie z drobnego AGD służące do opiekania kromek pieczywa, głównie tostów. Jego zadaniem jest opiekanie pieczywa pod wpływem wytwarzanej w sprzęcie wysokiej temperatury. Generalnie wyróżnia się 3 rodzaje tosterów:

  • toster jednoszczelinowy – posiadający jeden, duży otwór, w który można włożyć nawet kilka kromek chleba naraz – obok siebie. Zmieści się w nim nawet bagietka. Jego wadą może być duża powierzchnia, jaką zajmuje na kuchennym blacie (w porównaniu z tosterem dwuszczelinowym).
  • toster dwuszczelinowy – wyposażony w 2 otwory, w których mieści się po jednej kromce. Obecnie najbardziej popularny i najchętniej kupowany rodzaj tostera.
  • toster czteroszczelinowy – pojemny, umożliwiający jednoczesne przygotowanie nawet 4 kromek chleba.

 

Trio

– funkcja stosowana w piekarnikach jednego z czołowych producentów sprzętu AGD. Jej unikatowość i innowacyjność polega na łączeniu trzech źródeł grzania: grilla ceramicznego, grilla kwarcowego i termoobiegu. Umożliwia to znaczne przyspieszenie, a co za tym idzie skrócenie czasu gotowania potrawy.

 

Tryb wakacyjny

– coraz powszechniej stosowany w chłodziarkach. Przydaje się w sytuacjach, kiedy planujemy dłuższą nieobecność w domu, np. podczas urlopu. Lodówka pracując w tym trybie, zużywa niewielkie ilości energii elektrycznej, nie pozwalając jednak na zbyt duży wzrost temperatury w swym wnętrzu, mogący powodować rozwój bakterii, pleśni lub powstawanie nieprzyjemnego zapachu. Zwykle w komorze urządzenia panuje temperatura oscylująca w okolicach 12 stopni C. Nie ma więc konieczności całkowitego wyłączania sprzętu, który jednocześnie nie wygeneruje dużych rachunków za prąd podczas wakacyjnej nieobecności domowników.

 

Przykład produktu w Sklepie Max Kuchnie z trybem wakacyjnym:

 

U

Ukryty odpływ

– specjalna maskownica montowana na odpływie zlewozmywaka. Jej zadaniem jest ukrycie odpływu i nadawanie zlewozmywakowi bardziej schludnego, nowoczesnego wyglądu. Ukryty odpływ nie ogranicza przepływu wody, nie zmniejsza właściwości użytkowych tradycyjnego odpływu

 

W

Winiarka

–specjalna chłodziarka przystosowana do przechowywania alkoholi. Dzięki zastosowaniu specjalnych funkcji, urządzenie jest w stanie utrzymywać nie tylko odpowiednią temperaturę, najlepszą dla trunków, ale dba też o właściwą wilgotność we wnętrzu, wpływającą na kondycję przechowywanych alkoholi. W zależności od modelu, winiarki mogą mieć specjalnie wydzielone strefy do przechowywania różnych gatunków trunków

Komentarze


5.00/5 1 1
5

ok

Zobacz również


Co na ścianę przy płycie kuchennej?


Satysfakcjonująca stylizacja pomieszczenia kuchennego opierać się ma nie tylko na...

Wyspa kuchenna – zalety zastosowania


Jeszcze dekadę temu lokatorzy urządzający swe rodzinne gniazdko za standard...

Mała kuchnia na poddaszu – inspiracje


Urządzenie małej kuchni na poddaszu może stanowić wyzwanie, ale przy odrobinie starań...