Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro
Dania główne
Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego boczku i na wywarze z parzenia białej kiełbasy. Podajemy z...
Gnocchi ze smażonym bakłażanem i serem Pecorino Romano
Dania główne
Gnocchi smakują praktycznie z każdym sosem. Ważne jest to, aby nie były gumowe. To nie są kluski śląskie. Ten rodzaj makaronu robimy z...
Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu
Dania główne
Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co najmniej raz w tygodniu nie przygotować dania z tej kategorii...
Dorsz w sosie Chardonnay i pora
Dania główne
W tym przepisie najbardziej lubię sos, a w zasadzie wyjadanie go z talerza chrupiącą skórką chleba. Zazwyczaj zjadam pół bochenka...
Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym
Dania główne
Antrykot jest przepysznym mięsem, często leżącym sobie w cieniu polędwicy wołowej. Warto zainteresować się nim troszeczkę nie tylko dlatego,...
Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym
Dania główne
Steki to bardzo proste danie. Oczywiście gdy chemy uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia, poprzeczka się podnosi. Jak we wszystkim praktyka czyni...
Spaghetti z pesto z pistacji i rukoli
Dania główne
Pesto kojarzy się z głównie z pesto na bazie bazylii, czyli tym pochodzącym z Genui. Jego nazwa pochodzi od słowa "pestare" czyli miażdżyć,...
Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym
Dania główne
Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej stolicy Acqualagna. Świeże trufle to wspaniały, aczkolwiek...
Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem
Dania główne
I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa tłumi ostry akcent chili, a całość przeplata sprężysty...
Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki, puree ziemniaczane z wasabi
Dania główne
Kuchnia fusion to połączenie produktów, wywodzących się z kuchni orientalnej z produktami kuchni europejskiej. W rzeczywistości jest to...
Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów
Dania główne
Niby pierogi z mięsem a jednak nie do końca. Pamiętam do dziś smak pierwszych tortellini z mięsem jedzonych w regionie Emilia-Romagna,...
Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi
Dania główne
Muszę się przyznać, że miał to być indyk lecz dostawca mięsa zawiódł, no ale nie żałuję bo udało się skomponować coś całkiem...
Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango
Dania główne
Chutneye to studnia bez dna. Ilość możliwości nieograniczona. Połączenie soczystych owoców, warzyw i aromatycznych przypraw, po prostu...
Krem z brokułu z pomarańczą i selerem
Dania główne
Warto sobie trochę poeksperymentować w kuchni, możemy wówczas uzyskać całkiem niezły i oryginalny smak. Pomyślałem sobie jak by to...
Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Dania główne
Pewnego razu, gdy zatrzymałem się w sklepie przed półką z suszonymi pomidorami zacząłem się zastanawiać z jakim innym warzywem stanowiłyby...
Limonkowe risotto ze szpinakiem
Dania główne
Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz z moim współlokatorem z czasu studiów...
Zapiekany makaron fusilli z warzywami, mięsem i peperoncino
Dania główne
Makarony to szeroki rozdział w kulinarnych zmaganiach z garami, przyrządzamy je na wiele różnorodnych sposobów, od słodkich po mocno...
Ratatouille z różnymi rodzajami mięs
Dania główne
Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i warzyw, czy też przypraw. Ta potrawa to istna uczta dla...
Orientalny schab
Dania główne
Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często namawia mnie do eksperymentowania w tym kierunku....
Makaron szpinakowy pappardelle z pulpetami drobiowymi w sosie grzybowym.
Dania główne
Kuchnia włoska to prostota, bogactwo różnorodnych produktów i składników, które pozwalają na dużą kreatywność i...
Tagliatelle z duszonymi porami i śmietaną
Dania główne
Czasami prostota w kuchni całkiem nieźle skutkuje. Wykorzystując zalewie kilka produktów można stworzyć całkiem niezłe danie,...
Pieczone placki z selera z paprykowym serkiem
Dania główne
Pieczone placuszki z różnych "zimowych" warzyw, to hit tego tygodnia w mojej kuchni. Co ciekawe, zawsze przygotowuje je na śniadanie. Taki...
Grillowana polenta z miodowym salami
Dania główne
Czasami nie warto iść na skróty, skoro możemy uzyskać znacznie lepszy smak wkładając w to minimalny wysiłek. Tak właśnie jest z polentą....
Cynamonowy ryż z sosem ananasowym
Dania główne
To pyszne danie możemy zjeść zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ryż powoduje u nas uczucie sytości także dlatego nie musimy jeść go...
Pieczony ziemniak z ricottą i emulsją z bazylii
Dania główne
Ziemniak to warzywo, które chętnie pojawia się w naszych domowych kuchniach. Jednak powoli staje się nudne, kiedy 5 dzień z rzędu...
Befsztyk tatarski
Dania główne
Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej...
Gulasz piwny
Dania główne
Ciągle wracam pamięcią do chwili, gdy podczas degustacji piwa w Praskim browarze klasztornym Strahov podano gulasz piwny - niezapomniany smak i...
Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą
Dania główne
Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne. Najczęściej gości w niej sos beszamelowy, co tym bardziej mnie...
Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym
Dania główne
Ryby to bardzo trudny temat w kuchni polskiej. Wielu z nas ich nie lubi ich, a co za tym idzie unika cennych składników potrzebnych do...
Kacze udo duszone w winnej zaprawie z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem
Dania główne
Kaczka i jabłka to idealny duet, który swoim smakiem podrażni każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo można dobrać...