Przepisy
Barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro
Zupy
Barszcz biały gotujemy według rodzinnej lub ulubionej receptury z kawałkiem wędzonego boczku i na wywarze z parzenia białej kiełbasy. Podajemy z...
Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem czekoladowo-miętowym
Ciasta i desery
Przed nami święta, czas więc na słodki eksperyment kulinarny, który zachwyci naszych gości. Uwielbiam tarty – to proste i szybkie w wykonaniu...
Sałatka z wędzonym łososiem, bryndzą i kolbami kukurydzy
Sałatki
Myślę że w związku z tym, że nastała wiosna przyda się kilka ciekawych przepisów na sałatki. O tej porze roku zazwyczaj chętniej...
Gnocchi ze smażonym bakłażanem i serem Pecorino Romano
Przepisy
Gnocchi smakują praktycznie z każdym sosem. Ważne jest to, aby nie były gumowe. To nie są kluski śląskie. Ten rodzaj makaronu robimy z...
Polędwiczki wieprzowe w warzywach z nutą orientu
Mięso i drób
Nie da się ukryć, że uwielbiam kuchnię orientalną. Nie mogę się oprzeć, aby co najmniej raz w tygodniu nie przygotować dania z tej kategorii...
Dorsz w sosie Chardonnay i pora
Ryby i owoce morza
W tym przepisie najbardziej lubię sos, a w zasadzie wyjadanie go z talerza chrupiącą skórką chleba. Zazwyczaj zjadam pół bochenka...
Domowe grahamki z czarnymi oliwkami i słonecznikiem
Makarony
Zamiast rankiem biegać do sklepu po świeże pieczywo, wystarczy krótka chwila w kuchni i przy niewielkim wysiłku możemy stworzyć sobie...
Grillowany antrykot z sosem ziołowo-musztardowym
Pomysł na szybki obiad
Antrykot jest przepysznym mięsem, często leżącym sobie w cieniu polędwicy wołowej. Warto zainteresować się nim troszeczkę nie tylko dlatego,...
Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem
Ryby i owoce morza
Nie wyobrażam sobie śniadania bez dobrej pasty. Myślę że warto zadbać o to, aby śniadanie było barwne w smaku a przy okazji dostarczało sporo...
Stek z masłem śliwkowo-tymiankowym
Mięso i drób
Steki to bardzo proste danie. Oczywiście gdy chemy uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia, poprzeczka się podnosi. Jak we wszystkim praktyka czyni...
Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską
Przystawki
Prawdziwą ojczyzną chleba smażonego w rozkłóconym jajku jest Francja - tak zwane „francuskie tosty", można przygotować z wielu...
Spaghetti z pesto z pistacji i rukoli
Przepisy
Pesto kojarzy się z głównie z pesto na bazie bazylii, czyli tym pochodzącym z Genui. Jego nazwa pochodzi od słowa "pestare" czyli miażdżyć,...
Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem gorgonzola
Sałatki
Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub innej zalewy. Do tego fajnie wrzucić kawałek mięsnego...
Polędwiczki wieprzowe na puree kalafiorowo-truflowym
Dania główne
Uwielbiam trufle w każdej postaci. Co rok jeżdżę na targi truflowe do ich światowej stolicy Acqualagna. Świeże trufle to wspaniały, aczkolwiek...
Makaron sojowy z kurczakiem, chili i ananasem
Makarony
I znów przyszła pora na szczyptę orientalnych smaków. Tym razem słodycz ananasa tłumi ostry akcent chili, a całość przeplata sprężysty...
Grillowany stek z tuńczyka w sosie teriyaki, puree ziemniaczane z wasabi
Ryby i owoce morza
Kuchnia fusion to połączenie produktów, wywodzących się z kuchni orientalnej z produktami kuchni europejskiej. W rzeczywistości jest to...
Pierogi z mięsem w sosie ze smardzów
Dania główne
Niby pierogi z mięsem a jednak nie do końca. Pamiętam do dziś smak pierwszych tortellini z mięsem jedzonych w regionie Emilia-Romagna,...
Ostry kurczak duszony w konfiturze z szalotek i marchwi
Przepisy
Muszę się przyznać, że miał to być indyk lecz dostawca mięsa zawiódł, no ale nie żałuję bo udało się skomponować coś całkiem...
Jajka w koszulce z ananasowo-rozmarynwym sosie holenderskim
Przystawki
Sos holenderski to klasyk, który może być bazą dla wielu innych sosów. Warto poeksperymentować i stworzyć własne kombinacje. Jest wspaniałym...
Grzanki z proziaków z rukolą, pomidorami i mozzarellą
Przystawki
Morze śródziemne i otaczające go kraje często są źródłem inspiracji kulinarnych gdzie dominują potrawy ociekające aromatyczną...
Łosoś w czarnym sezamie z chutneyem mango
Ryby i owoce morza
Chutneye to studnia bez dna. Ilość możliwości nieograniczona. Połączenie soczystych owoców, warzyw i aromatycznych przypraw, po prostu...
Krem z brokułu z pomarańczą i selerem
Zupy
Warto sobie trochę poeksperymentować w kuchni, możemy wówczas uzyskać całkiem niezły i oryginalny smak. Pomyślałem sobie jak by to...
Letnia sałatka z dressingiem z aronii
Sałatki
Nie znam owoców, które by nie sprawdziły się jako baza do dressingów. Najlepiej sprawdzają się te, o lekko kwaśnym smaku......
Makaron z kiełkami brokułu, zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Makarony
Pewnego razu, gdy zatrzymałem się w sklepie przed półką z suszonymi pomidorami zacząłem się zastanawiać z jakim innym warzywem stanowiłyby...
Limonkowe risotto ze szpinakiem
Przepisy
Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym po raz pierwszy ugotowałam to danie. Wraz z moim współlokatorem z czasu studiów...
Muffiny z bananami i czekoladą
Ciasta i desery
Widok muffina naturalnie popękanego podczas wypiekania jest czymś niesamowicie oryginalnym i niepowtarzalnym, co sprawia że te niepozorne...
Karmelizowana gruszka z kuskusem i pomarańczą
Ciasta i desery
Obawiałem się połączenia tych składników, lecz nie było powodu do obaw, ponieważ uzyskałem całkiem niezły efekt. Gruszka z pomarańczą w...
Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą
Sałatki
Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników odżywczych. U mnie często goszczą na stole w godzinach wieczornych,...
Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i rodzynkami
Ciasta i desery
Żaden sklep nie sprzeda Ci tak bogatych smakowo ciasteczek owsianych, jakie jesteś w stanie uzyskać swoją ciężką pracą we własnej kuchni....
Walentynkowy drink z truskawkami, miodem i amaretto
Ciasta i desery
Po raz kolejny obchodzimy święto, w którym dominują barwy czerwieni. Tym razem postanowiłem dopasować się kolorem i zrobić coś mocno...