Filet z kurczaka z holenderskim sosem pomarańczowo-rozmarynowym
Przepisy
Sos holenderski niesłusznie został okrzyknięty jednym z najtrudniejszych sosów, choć moim zdaniem całkiem niesłusznie. Stworzyłam już jego...
Tortellini nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami z baby szpinakiem i chili z cytrynową nutą
Przepisy
Jeszcze niedawno sama suszyłam pomidory w promieniach włoskiego słońca. Mam jeszcze kilka słoiczków domowej produkcji... sama esencja...
Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii
Przepisy
Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w połączeniu ze sobą stworzą całkiem niezły przysmak. Możecie nim...
Sok z limonki, świeżego imbiru i natki pietruszki
Wegetariańskie
Powinniśmy częściej zwracać uwagę na to, co pijemy, czy nasze napoje dostarczają naszemu organizmowi jakieś wartości odżywcze, czy tylko...
Schab smażony w konfiturze śliwkowej z ziemniakami z patelni
Przepisy
Jesteśmy przyzwyczajeni do rozbijania schabu na kotlety schabowe, w przekonaniu iż w innym wydaniu będzie on twardy i niesmaczny. Schab można...
Zupa krem z brokuła z pudrem orzechowym
Przepisy
Spadł pierwszy jesienny deszcz, dlatego postanowiłam rozpocząć sezona na ciepłe i pożywne zupy. Jako pierwszą prezentuję krem z brokuła z...
Puszyste ciasto z malinami i maślanką
Ciasta i desery
Trzeba wykorzystać w stopniu maksymalnym dary natury, które można świeżo zerwać z krzaka i umieścić w kuchni. W bardzo prosty i szybki sposób...
Tagliatelle z cukinii marynowane w oliwie limonkowej z wędzonym łososiem
Przepisy
Najbardziej popularną formą cukinii jest leczo. Jesteśmy przyzywyczajeni do gotowania jej do miękkości, ale nie wszyscy wiedzą, że smakuje...
Sałatka z pomarańczą, wędzonym łososiem i kiełkami cebuli
Sałatki
Szybkie i spontaniczne sałatki zazwyczaj smakują wyśmienicie. Ubogie w ilość składników, lecz nadrabiające ich jakością smaku. Wystarczy...
Meksykańskie guacamole z arbuzem
Przystawki
Pyszne i orzeźwiające guacamole na ostanie dni lata. W troszeczkę innym wydaniu niż jesteśmy przyzwyczajeni... awokado i arbuz idealnie się...
Udka z kurczaka z kuskusem
Video
Kurczak często gości na naszych stołach podczas wspólnych obiadów. Z kolei często też zastanawiamy się jak uzyskać tą uwielbianą...
Otwarte ravioli z selera, z kalafiorem, letnią truflą i palonym masłem
Wegetariańskie
Alewino.pl – to nie tylko sklep z winami, ale też wyjątkowa restauracja. Jej szef kuchni, Sebastian Wełpa, tworzy kulinarne dzieła sztuki. Ale...
Pieczona wieprzowina w sosie z grillowanej papryki i śmietankowego sera topionego
Przepisy
Uwielbiam pieczoną lub duszoną pajdę wieprzowiny. Oczywiście musi mieć jakiś ciekawy dodatek żeby w pełni wyśmienicie smakowała. Dzisiaj...
Tort malinowo-pomarańczowy tiramisu
Ciasta i desery
Lato zawsze kojarzylo mi się z malinami, poziomkami i czerwoną porzeczką, które wyjadałam garściami w ogródku u mojego wujka. W tym okresie...
Tarte jabłka zapiekane z miodem, herbatnikami w czekoladzie i budyniem waniliowym ze świeżą...
Ciasta i desery
Ciąg dalszy kampanii pod nazwą „kontra-embargo". Tym razem jabłka zagrają główną rolę w tym filmie. Struktura tego pysznego deseru przeplata...
Sałatka z papryką pimento i awokado w ziołowym sosie z amaretto i oliwy
Sałatki
Często, gdy obiad przygotowuje się dla kilku osób ciężko przewidzieć ilości np. mięsa jakie zostanie pochłonięte przez domowników....
Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką
Mięso i drób
W związku z zaistniałą sytuacją zrobiłem na złość Władimirowi Putinowi i wykorzystałem nasze - polskie jabłka do przygotowania pysznej...
Kaczka na puree z topinamburu
Mięso i drób
Topinambur powoli pojawia się zarówno na półkach sklepowych.. Warto wprowadzić go do naszej diety chociażby ze względu na jego właściwości...
Bliny gryczane z twarożkiem limonkowym i wędzonym łososiem
Przepisy
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Najbardziej popularne są gryczano-pszenne, ale jak to bywa z daniami tradycyjnymi, w każdym domu...
Polędwica wołowa na ostro
Mięso i drób
Po raz kolejny wracam do kuchni orientalnej, tym razem w roli głównej soczysta wołowina w bardzo ostrym towarzystwie potraktowana przez „wok"...
Chłodnik z rzodkiewki i ogórka z ouzo i skórką z cytryny
Zupy
Chłodnik to zawsze idealne rozwiązanie na upalne dni. Zaspokaja głód i gasi pragnienie. Ten z rzodkiewką to mój ulubiony. Zarówno za jego smak...
Zupa brokułowa z prażoną kaszą gryczaną i świeżym lubczykiem
Zupy
Bardzo lubię krupnik, ta zupa bardzo go przypomina, jednak w tym wydaniu trochę odmieniłem oblicze tradycyjnego krupniku. Zamiast tradycyjnej kaszy...
Polędwica wieprzowa na kremie borowikowym
Zupy
Polędwiczka wieprzowa, jak i inne chude mięsa, to bardzo delikatny produkt. Jej stopień upieczenia najłatwiej kontrolować termometrem,...
Barszcz z czerwonych buraków ze świeżym imbirem
Zupy
Bardzo lubię płynne potrawy z dobrą wkładką. Wszelkiego rodzaju barszcze mocno przypominają mi dzieciństwo, kiedy to zarówno barszcz czerwony...
Kurczak Doro Wat, czyli pikantny kurczak w cebuli
Przepisy
Doro wat to potrawa wywodząca się z Etiopii. Główną przyprawą jest berberia, którą dość ciężko dostać w Polsce. Jednak można stworzyć...
Grillowane hot dogi z kiełbaskami jagnięcymi
Mięso i drób
Kolejna odsłona fast food'a z nieco zmienioną koncepcją smakową. Tym razem zamiast gąbczastej podłużnej buły użyłem ciemnej grahamki, a...
Zupa krem z zielonego groszku z limonką i świeżą melisą
Zupy
Sezon na groszek w pełni otwarty. Aromatyczny, o intensywnie zielonym kolorze... idealna baza na wiosenne dania. Jako dziecko godzinami się nim...
Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami
Wegetariańskie
Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja...
Pikantne stir fry z groszkiem cukrowym
Pomysł na szybki obiad
Do przygotowania stir fry najlepiej użyć woka. Cały proces smażenia powinien przebiegać dość szybko, na dużym ogniu. Potrawę należy mieszać...
Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej
Mięso i drób
W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z rozpalonych do czerwoności brykietów tryska na mięso i...