Grillowany rostbef wołowy w ciemnej glazurze miodowej
Mięso i drób
W końcu pojawiła się chwila do wykorzystania przy grillu. Uwielbiam, kiedy żar z rozpalonych do czerwoności brykietów tryska na mięso i...
Gnocchi z sosem serowym i szałwią
Dania główne
Przepis podstawowy na gnocchi z ziemniaków. Jeżeli obierzemy ziemniaki przed gotowaniem, to wchłoną one zbyt dużo wody i ciasto będzie kleiste....
Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon
Mięso i drób
Uwielbiam własnej produkcji fast food. Znacznie odbiega jakością i smakiem od tych serwowanych w ulicznych barach. Zawsze z utęsknieniem czekam na...
Ciasto jogurtowe z soczystymi papierówkami
Ciasta i desery
Papierówki przypominają mi czas wakacji z okresu dzieciństwa. Do dziś w babcinym ogrodzie rosną kilkudziesięcioletnie jabłonie,...
Krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem
Zupy
Przepis ten to jedna z moich ulubionych zup. Wiem, że świeży ogórek w gorącej zupie potrafi odstraszyć nie jedną osobę, ale na prawdę...
Orientalny kurczak z grzybami mun i świeżym imbirem
Mięso i drób
Czasem czuję się tak, jakbym był uzależniony od kuchni orientalnej. Wtedy właśnie pojawia się ten deszcz pomysłów na pachnące wschodem...
Paluszki rybne z polędwicy z dorsza z dipem migdałowym
Mięso i drób
Paluszki rybne kojarzą się często z fast-foodem, tak jak hamburgery itp. Jednak wysoka jakość składników może zmnienić te dania na prawdę...
Pełnoziarniste ciabatty zapiekane z anchois
Przystawki
Wieczorne zachcianki często skłaniają mnie do coraz bardziej odważnych kompozycji smakowych. Jeśli lubicie anchois proponuję skorzystać z tego...
Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami
Wegetariańskie
Korzeń selera jast bardzo smaczny.... słodki i aromatyczny. Orzechy włoskie to idealne dla niego towarzystwo. Warto skorzystac z tego przepisu....
Mrożony krem pomarańczowy
Ciasta i desery
Kremy mrożone to wspaniała alternatywa dla lodów. Własnoręcznie robione dają nam pełną gamę możliwości. Sezon wakacyjny obfituje w pyszne...
Gnocchi ze szpinakiem, serem Ricotta pomidorami confit i letnimi kurkami
Wegetariańskie
W gastronomii pracuje od 25 lat. Był szefem kuchni kilku włoskich restauracji m.in. „Rondo Royal" i „Parmizzanos" w Warsaw Marriott...
Risotto z groszkiem i serem owczym
Wegetariańskie
Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Nie być ani za suche ani zbyt wodniste. Uzyskanie idealnej równowagi w jego strukturze jest bardzo...
Farfalle z suszonymi pomidorami i pastą szpinakową
Pomysł na szybki obiad
Kiedy czas nie pozwala na dłuższe obcowanie z kuchenną scenerią, a głód mocno daje się we znaki trzeba pomyśleć o czymś do jedzenia co...
Zielone oliwki w pieczonych warzywach z migdałami
Przystawki
Oliwki z dodatkami to wspaniała przekąska. Bardzo często ją przygotowuje, gdy spodziewam się gości. Jest szybka, prosta i pełna południowych...
Bigos z młodą kapustą
Dania główne
Mam ogromny szacunek do kuchni staropolskiej, dlatego bardzo często źródłem inspiracji kulinarnych jest historia polskiej kuchni. Dzisiaj...
Sałatka z pomarańczą i czosnkiem niedźwiedzim
Sałatki
Sezon na pyszne, chrupiące sałaty powoli się rozpoczyna. Dobrze skomponowana sałata może zastępować pełno warościowy posiłek.
Mielona wieprzowina duszona z chili i młodym bobem
Mięso i drób
Zawsze z niecierpliwością czekam, aż w sklepie pojawi się młody bób, wtedy pobudzone kubki smakowe mobilizują mnie do wszelkich kombinacji z...
Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową
Ryby i owoce morza
Zaczynamy sezon grillowy. Na ruszt pójdą kurczaki, karkówki itp... Jednak biesiadowanie z przyjaciółmi nie zawsze musi się wiązać z...
Pasta z tuńczyka i wiejskiego twarożku
Przystawki
Śniadaniowe pyszności często goszczą na moim porannym stole. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i inne wytwory kulinarnej wyobraźni. Zawsze...
Zupa krem z pieczonej cukinii z pieczonym łososiem
Zupy
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Na półkach sklepowych, poza sezonem, można znaleźć małą cukinię, która nadaje się...
Kruchy indyk w potrawce z limonką
Dania główne
Jeśli chodzi o mięso z indyka to ujmuje mnie jego różnorodność. Filet z piersi indyczej po obróbce termicznej jest bardzo kruchy i soczysty –...
Kotleciki schabowe z pikantnymi nektarynkami
Mięso i drób
Schab najczęściej kojarzy się nam z kotletem i ciężko jest nam przełamać pogląd, ze należy go rozbić, bo inaczej będzie twardy jak...
Orzeźwiające grzanki z chałki z karmelizowanym rabarbarem i kiwi
Wegetariańskie
Rabarbar i kiwi zaliczamy do owoców z natury kwaśnych. W tym przypadku postanowiłem zrównoważyć ich kwaśność poprzez skarmelizowanie....
Podpłomyki alla pizza z patelni
Dania główne
Pamiętam zaskoczenie moich znajomych, gdy po raz pierwszy podałam podpłomyki. Z niedowierzaniem patrzyli jak powstaje cos z niczego. Nawet moje...
Puszyste ciasto truskawkowe z kruszonką
Ciasta i desery
Gdy niespodziewanie dowiesz się że za moment odwiedzą Cię goście proponuję szybki i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego...
Łopatka wołowa w korzennym sosie na bazie wina
Pomysł na szybki obiad
Bardzo często przyrządzałam to danie we Włoszech, podczas zbiorów oliwek. Po całym dniu pracy czekała na mnie gotowa pyszna kolacja. Jest...
Jagnięce pulpeciki z rozmarynem w sosie ze świeżego kopru
Mięso i drób
Jagnięcina wyróżnia się bardzo delikatnym mięsem, pod warunkiem, że jagnię miało nie więcej niż 12 miesięcy. Stosując odpowiednie...
Farfalle w pikantnym sosie z tuńczykiem i białym winem
Makarony
To danie jak i większość moich sosów pomidorowych powstało podczas studiów we Włoszech. Do dziś pamiętam godzinne rozmowy z moją...
Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa
Mięso i drób
Karkówka to mięso, które często kojarzy się wszystkim z grillowaniem na świeżym powietrzu, owszem ta z rusztu jest smakowita, lecz istnieje...
Cannelloni z pora z sosem z pistacji i rukoli
Dania główne
Cannelloni z pora powstało przez czysty przypadek... bardzo często zdarza mi się gotować z tak zwanego "mistery boxa" - po prostu zaglądam do...